dinsdag 15 april 2014

Brunei veroordeeld voor nieuwe wet die Homoseksuelen met steniging straft

De VN heeft Brunei veroordeeld omdat het land een nieuwe strafwet heeft aangenomen waarin homoseksuelen gestenigd worden als ze betrapt worden bij homoseksuele handelingen.
 
Op homoseksuele contacten in Brunei staat al lang een gevangenisstraf tot 10 jaar. Onlangs werd er echter een nieuwe strafwet aanvaard waarin homoseksualiteit bestraft wordt met de doodstraf door steniging. Ook voor overspel, verkrachting, buitenechtelijke relaties, het beledigen van de Koran, zichzelf uitroepen tot een profeet en moord kan dezelfde straf worden gegeven. De nieuwe strafwet treedt op 22 april in werking.

Volgens de VN gaat Brunei te ver door de doodstraf te zetten op zoveel overtredingen.

Sinds 1957 is er in Brunei een moratorium op het uitvoeren van de doodstraf. "De Internationale wet stelt de doodstraf door steniging gelijk met marteling en is dus verboden", zo laat Rupert Colville, woordvoerder van het VN Commissariaat voor de Mensenrechten (OHCHR) weten.

Hij voegt er ook aan toe dat het criminaliseren en bestraffen met de doodstraf van relaties tussen instemmende volwassenen een hele reeks van rechten schendt waaronder het recht op privacy en dat men hiervoor niet gearresteerd en vastgehouden kan worden.

bronnen: GayLive.be / YouTube.com