donderdag 6 februari 2014

België – Wel Jong Niet Hetero | "Homo's laten zich vernederen in Antwerpen"

Wel Jong Niet Hetero ‼  heeft donderdag met een opmerkelijke aktie aandacht gevraagd voor de HoLeBi-rechten in Rusland  Woord- voerder Michiel Vanackere en een andere jongeman lieten zich – geboeid en in hun ondergoed – vernederen op de Groenplaats in Ant- werpen.

De actie van WJNH valt samen met verschillende andere akties die donderdag en vrijdag in de hele wereld wordt gehouden naar aanleiding van de start van de Winterspelen in Sotsji.

Gedurende vier uur werd het duo vrijwillig blootgesteld aan allerlei vernederingen en verwijten. Zo werden ze om de tien minuten bekogeld met eieren en kregen ze modder en andere vuiligheid over zich heen. De vernederingen werden gefilmd en zullen later online geplaatst worden.

Dat is net hetzelfde als wat Russische holebi's dagelijks meemaken. Sinds de ondertekening van een wet die homopropaganda bij minderjarigen verbiedt door president Poetin vorig jaar, worden holebi's door extremisten in de val gelokt, vernederd en mishandeld en worden filmpjes van die mishandelingen op het internet geplaatst.

"Wij hebben 't in eigen land wel goed, maar het is heel belangrijk om ook internationaal solidariteit te tonen", zegt Michiel Vanackere. "We vin- den de homofobe wetten die in juni gestemd werd niet te vereenzelvigen zijn met een evenement als de Winterspelen".

"Klassieke betogingen zijn er al genoeg, we vonden het tijd voor 'n agressievere aanpak. We vinden de Belgische reactie tot hiertoe heel pover. Onze politici gaan dan wel niet naar Sotsji, maar dat is dan officieel omwille van agendaproblemen. Uiteraard is sport de prioriteit, maar grijp de kans om dit soort wantoestanden aan te kaarten".

Ook in Parijs en New York werd er tegen de Russische anti-homopropagandawet geprotesteerd. In de beide steden werd er aan 'n vestiging van MacDonalds actie gevoerd door HoLeBi-activisten  Allen droegen ze een rood T-shirt met daarop een verwijzing naar het principe nummer zes uit 't Olympische Charter. Dat verbiedt iedere vorm van discriminatie in de sport. McDonalds is één van de sponsors van de Olympische Winter- spelen.

Zie ook:  Homo's tijdens vernedering gefilmd in Antwerpen  /  WJNH te gast bij Studio Brussel naar aanleiding van Poetin-actie

bronnen: GayLive.be / YouTube.com