woensdag 15 januari 2014

Nigeria | "Heksenjacht op Homo's geopend → Tientallen Homo's opgepakt" ‼

Mensenrechtenorganisaties hebben dinsdag bericht dat in Nigeria op dit moment een heksenjacht op homoseksuelen gaande is. De afgelopen weken zijn meer dan veertig homoseksuele mannen opgepakt en dagelijks worden meer homo's gearresteerd.

Sinds de goedkeuring van de anti-homowet door het Nigeriaanse parlement, ruim een maand geleden, lijkt de jacht op homo's in het Afrikaanse land geopend. Mensenrechtenorganisaties zijn bang dat – nadat de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan maandag de wet officieel onderte- kende – de arrestatiegolf alleen maar zal intensiveren.

Homoseksualiteit was al strafbaar in Nigeria maar de nieuwe wet maakt ook het hebben van een homoseksuele relatie onmogelijk. Ook het ondersteunen of het lidmaatschap van een organisatie die opkomt voor homorechten is vanaf nu strafbaar.

Volgens een Nigeriaanse homobeweging werden een maand geleden vier homo's gearresteerd en net zo lang gemarteld tot zij de namen van zo'n 168 andere homoseksuelen hadden prijsgegeven. Nigeriaanse autoriteiten gaan nu de lijst naam voor naam af. In de afgelopen weken werden zo'n veertig mannen opgepakt.

De vooraanstaande politicus Mustapha Baba Ilela van de noordelijke provincie Bauchi laat weten dat in zijn gebied de afgelopen twee weken elf homoseksuele mannen zijn gearresteerd. Hij zegt in de Nigeriaanse media dat de "jacht is geopend op de rest" maar weigert te vertellen hoe- veel arrestaties binnen afzienbare tijd nog te verwachten zijn. Wat er met de arrestanten precies gebeurt is onduidelijk.


bron: GaySite.nl


Tientallen arrestaties om Homoseksualiteit in Nigeria

Nigeria  Tientallen homoseksuelen zijn in het noorden van Nigeria opgepakt. Dat hebben mensenrechtenactivisten vandaag gezegd.

De activisten vrezen dat de vervolging van homoseksuelen alleen maar toeneemt nu de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan gisteren een nieuwe antihomowet heeft ondertekend. Die wet stelt onder andere het homohuwelijk en het drijven of bezoeken van een homoclub, homovere- niging of homo-organisatie strafbaar.


De politie werkt een lijst af van namen die zij door foltering aan eerder opgepakte homoseksuelen heeft ontfutseld, zegt activiste Dorothy Aken' Ova. De politie in de noordelijke deelstaat Bauchi zou over 'n lijst beschikken met daarop de namen van 168 mannen die homoseksueel zouden zijn. Inmiddels zouden er al 38 zijn opgepakt.

Niet gemarteld
De voorzitter van de Shariacommissie in het in meerderheid islamitische Bauchi deelde mee dat er elf mensen zijn opgepakt op verdenking van het lidmaatschap van een homo-organisatie. Commissievoorzitter Mustapha Baba Ilela ontkende dat de elf zijn gemarteld. De arrestanten, onder wie tien moslims, zouden bekentenissen hebben afgelegd. Eenmaal in staat van beschuldiging gesteld trokken sommige verdachten die echter in.

Volgens Aken'Ova brengt de nieuwe wet gezondheidsprogramma's gericht op de aanpak van hiv en aids in gevaar. Mogelijk worden deze pro- gramma's zelfs strafbaar. UNAIDS, de aidsbestrijdingsorganisatie van de Verenigde Naties, waarschuwt dat de wet zelfs het aidsbestrijdings- programma kan schaden dat de president vorig jaar zelf is begonnen. Nigeria kampt volgens UNAIDS met de een-na-grootste aidsepidemie ter wereld.

 
bronnen: AlgemeenDagblad.nl / YouTube.com - Al Jazeera