vrijdag 10 januari 2014

Den Haag – Sotsji ‼ | "Kabinet Rutte laat Russische Homo's in de kou staan" ‼

Rusland  →  De reacties op de keuze van het kabinet om de koning en de premier af te vaardigen naar de Olympische Spelen in 't Rus- sische Sotsji zijn verdeeld. Mensenrechtenorganisaties hadden liever een minder prominente delegatie gezien. Ook oppositiepartijen SP en D66 zijn teleurgesteld. Het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF is juist blij met de keuze.

De Winterspelen in Sotsji hebben een politieke lading gekregen doordat de regering van de Russische president Poetin vorig jaar een omstreden wet heeft ingevoerd die propaganda van homoseksualiteit verbiedt. De regel wordt internationaal verguisd als anti-homowetgeving.


Mensenrechtenorganisaties hadden gehoopt dat Nederland een signaal zou afgeven door een bescheidener delegatie naar Sotsji te sturen, maar het kabinet heeft gekozen om zowel het staatsthoofd, de koningin en de premier af te vaardigen.

De eerste reacties op een rij:

Homobelangenorganisatie COC
Voorzitter Tanja Ineke: "Ik ben verbijsterd en diep, diep teleurgesteld. Het kabinet laat de Russische LHBT's (Lesbiennes, Homo's, Transgenders en Bi-seksuelen) in de kou laat staan. Die hadden opgeroepen om een duidelijk signaal te geven en niet de hoogste vertegenwoordigers te stu- ren. We hopen dat de Tweede Kamer hier alsnog een stokje voor steekt".

Amnesty International
"In de huidige context zal ieder bezoek van een vertegenwoordiger van de regering, en in het bijzonder van een staatshoofd, als politiek signaal worden opgevat. De Nederlandse regering moet zich hier goed bewust van zijn. De Olympische Spelen worden veelal beschouwd als een 'Poetin- show', een legitimatie van de macht en het beleid van president Poetin en de zijnen".

"Amnesty dringt erop aan dat snel duidelijk wordt hoe de regeringsdelegatie gaat zorgen dat het bezoek gepaard gaat met een niet mis te ver- staan, publiek signaal omtrent de mensenrechtensituatie in Rusland. Komt dit signaal er niet, dan is de kans groot dat het bezoek schade berok- kent aan de strijd van Russische mensenrechtenactivisten tegen de repressieve maatregelen van Poetins regime".

 
bronnen: AlgemeenDagblad.nl / NOS.nl - NOS Journaal