Zuid-Afrika → Gisteren is op 95-jarige leeftijd één van de beroemdste mensen ter wereld overleden. Nelson Mandela, de Regenboog- natie, apartheids revolutie, holebi en mensenrechten held, en vrijheidsstrijder rust nu in vrede. Mandela was al enkele maanden ziek en overleed gisteren in aanwezigheid van zijn familie in het ziekenhuis ‼ Nelson Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland, zijn slechte gezondheid, onder andere met zijn longen, was te wijten aan die jarenlange gevangenisstraf.
Nelson Madela die in 1994 werd verkozen tot eerste zwarte president wordt beschouwt als de 'Vader des Vaderlands', zijn bijnaam was Madiba, de naam in zijn clan voor Thembu-koningen. Tijdens zijn presidentschap richte hij de Regenboognatie op waar ook holebi rechten en het homo- huwelijk gerealiseerd werden. Op heden is Zuid Afrika nog steeds het enige Afrikaanse land waar het homohuwelijk legaal is.
Na zijn aftreden als president in 1999 legde hij zich toe op de strijd tegen Armoede en Aids. Ons volk verliest een vader", stelde de huidige pre- sident Zuma, die aankondigde dat de vlaggen in 't land vanaf vrijdag halfstok zullen worden gehangen tot aan Mandela's staatsbegrafenis. Laten we diepste dankbaarheid tonen voor een leven dat in dienst stond voor de mensen van dit land en voor de menselijkheid", ging Zuma voort. "Het is een moment van groot verdriet. We zullen steeds van je houden."
Ook de holebi en transgender gemeenschap is in rouw, en ook tal van bekende holebi's toonde hun medeleven via de sociale media. Mandela was niet enkel een strijder tegen de apartheid maar kwam op voor alle mensen ongeacht hun seksuele geaardheid of gender identiteit. Mandela was bovendien de eerste die openlijk opkwam voor gelijke rechten voor holebi's in een Afrikaans land en was daarbij een van de sleutelfiguren die een einde wilde aan de marginalisering van holebi's en transgenders, en realiseerde daarvoor mee een anti discriminatiewet.
Tal van holebi en transgender rechten activisten houden samen met mensenrechten activisten en vele andere de komende dagen tributes als eerbetoon aan Mandela. Via twitter kwamen tal van berichtjes binnen van bekende holebi's:
• Ellen DeGeneres schreef: "Vandaag verliest de wereld de grootste strijder van de mensenrechten, vrede en verandering. Hij was een held voor velen, mogen hij rusten in vrede".
• Scenarioschrijver Dustan Lance Black schreef: 'Een van mijn grootste helden is niet meer. Hij veranderde de wereld. Hij veranderde mijn leven. Droevige dag".
• Zanger Ricky Martin: "There is a party in heaven. Angels are celebrating. The one and only #NelsonMandela has arrived. RIP".
• Maria Bello, die recent uit de kast kwam als biseksueel schreef "Ik ben erg droevig, we verloren een groot man".
• Zanger Clay Aiken: "Hij boog de ark van het moraal universeel naar gelijkheid".
• Acteur John Barrowman: "Nelson Mandela een held van de wereld die we nooit zullen vergeten, zijn nalatenschap van vrijheid en vrede zal eeuwig verder leven".
• Acteur Zachary Quinto: "Dat je mag rusten in vrede voor de vrede die je in de wereld bracht".
• Acteur, schrijver Harvey Fierstein: "Sterk genoeg om zacht te zijn, sterk genoeg om moedig te zijn, sterk genoeg om alleen te staan, sterk genoeg om wijs te zijn, laat de wereld inhalen met wat hij al lang wist #Mandela".
• Tennisster Martina Navratilova: "RIP Nelson Mandela - een echte held voor biljoenen mensen".
• Actrice Raven Symone: "RIP Mandela. Het lijkt altijd onmogelijk tot het is gebeurd".
• Acteur Neil Patrick Harris: Nelson Mandela, rust in vrede. Wat een ongelooflijke erfenis liet hij ons na".
• Acteur Jesse Tyler Ferguson: Sociale gelijkheid is de enige basis van menselijk geluk - RIP vor een man die ik nooit ontmoete maar die mij wel inspireerde".
• Zanger: Adam Lambert: "RIP Mandela".
Mandela was sinds 1944 betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd.
Samen met president Frederik Willem de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor "hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika". Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president. In 1999 trad hij af. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de "Vader des Vaderlands" Zijn bijnaam was Madiba, de naam in zijn clan voor Thembu-koningen.
GayNieuws.blogspot.nl ‼ → Zie ook het artikel, de links en video's op donderdag 05 december 2013
Alles over het leven en het overlijden van Nelson Mandela: KLIK HIER en bekijk het: NOS 20.00 uur Journaal