dinsdag 17 december 2013

België → Brussel ‼ | "Opnieuw is er een Homo in elkaar geslagen in Brussel" ‼

Zaterdagnacht is de Braziliaanse student Jonatas Baptista op de Grote Markt van Brussel aangevallen door twee mannen die er samen met hun vriendin liepen. Volgens het bericht dat hij op Facebook plaatste werd hij aangevallen omdat hij hand in hand liep met een andere jongen. Opmerkelijk is het feit dat toen hij de hulp vroeg van enkele agenten die in de buurt liepen, die niet alleen hulp weigerden maar ook ermee dreigden om hem nog een slag te verkopen als Jonatas niet kalmeerde, aldus GayLive.be.

Op Facebook doet Jonatas het relaas van de feiten. Hij liep samen met een andere jongen hand in hand over de Grote Markt van Brussel toen het koppel daarover verwijten kreeg van twee mannen en hun vriendinnen. Jonatas kreeg enkele slagen in het gezicht te verwerken en riep de hulp in van enkele agenten die een tiental meter van het incident pattrouilleerden.

"Het is op hetzelfde plein dat de politie, twintig meter verderop van jou, niet merkt wat er aan het gebeuren is en als je naar hen loopt voor hulp, je zeggen dat ze je op je gezicht slaan als je niet kalmeert. Ze bieden je geen hulp zelfs niet als ze het bloed zien dat van je gezicht op je kleren druppelt en je bril gebroken is ‼  In plaats van aan te bieden om je naar een ziekenhuis te brengen, of proberen om de daders te zoeken die een minuut geleden wegliepen, zeggen ze dat je kalm moet blijven en dat je zelf naar een ziekenhuis moet gaan voor een verklaring omdat dit de procedure is".

De agenten zouden volgens Jonatas ook geweigerd hebben om een identificatiebewijs te laten zien toen daarom gevraagd werd en probeerden ook hun naam op hun uniform te verbergen toen hij daar naar vroeg.

Politiewoordvoerdster Ilse Van de keere bevestigt dat Jonatas Baptista klacht heeft ingediend voor homofoob geweld en de behandeling die hij kreeg van de agenten. Momenteel wordt het hele incident onderzocht. Het nieuwe geval van homofoob geweld komt er net nadat ministers Turtelboom en Milquet met een omzendbrief lieten weten dat er in iedere gerechtelijke zone een referentieambtenaar zou worden aangesteld die zich met zulke incidenten zou gaan bezig houden. Volgens Van de Keere worden de feiten ook overgemaakt aan de referentieambtenaar voor Brussel. "Ik zal haar sowieso op de hoogte brengen van de feiten die in het Facebookbericht staan en die in ons systeem werden ingebracht".

Op het feit of de betrokken agenten een sanctie zullen krijgen als ze fouten hebben gemaakt wil de politie woordvoerster nog niet vooruitlopen. "Wij moeten een onderzoek starten om te zien wat er gebeurd is". 

Yves Aerts van Çavaria reageert geschokt op het voorval en de behandeling die Jonatas van de politie kreeg. "Een schokkend geval van homo- foob geweld in Brussel nadat er dit weekend in Gent ook een geval van gaybashing was. Als dit de manier is waarop de Brusselse politie met slachtoffers van homofoob geweld omgaat is er een serieus probleem. Çavaria eist een snelle uitvoering van het actieplan tegen homofoob geweld van minister Milquet en vraagt verduidelijking van de Brusselse politie. Onze collega's van 't Rainbowhouse Brussel volgen de situatie samen met Çavaria verder op", zo laat Yves Aerts via Facebook weten.

bron: GayLive.be