NOS.nl → Maurits Hendriks, chef de mission in Sotsji, spreekt zich in het programma 'Sport Nazomergasten' expliciet uit voor de vrij- heid van sporters om hun seksuele geaardheid te uiten tijdens de Winterspelen.
"Een sporter binnen de Nederlandse olympische ploeg moet zich totaal vrij voelen in zijn religieuze, of politieke overtuiging en seksuele geaard- heid", aldus Hendriks. Een zoen aan je homo-vriend of lesbische vriendin na 't winnen van goud hoort volgens Hendriks "gewoon bij het leven".
"Dat hoort gewoon bij het vieren van succes. Dat zal overal moeten kunnen. Dus ook in Rusland. Als dat ter discussie zou komen, dan zorg ik ervoor dat die persoon dat daar probleemloos kan doen. Daar ben ik dan voor".
"Maar", voegt Hendriks, die ook technisch directeur van NOC*NSF is, daar direct aan toe: "Je mag nooit het team gebruiken om jouw persoonlij- ke overtuiging uit te dragen. Dat heeft niets te maken met Rusland, maar met onderdeel zijn van een team. Daar is het team niet voor".
Maar hoe denkt Hendriks dan over uitingen van geaardheid in Sotsji door 'zijn' atleten ?! "Ik zit er niet op te wachten dat iemand die goud wint zijn zendtijd gebruikt om zijn politieke overtuiging of het dierenleed in Nederland aan de orde te stellen. Daar zit de grens".
Propaganda
De kwestie leeft sinds de sportminister van Rusland, Vitali Moetko, begin augustus zei dat 'atleten met een niet-traditionele geaardheid' welis- waar welkom zijn in Sotsji, maar dat ze hun geaardheid niet moeten gaan uitdragen. De Russische wet die het propageren van homoseksualiteit onder minderjarigen verbiedt, geldt ook voor atleten, zei Moetko.
De uitspraken van Moetko leidden tot wereldwijde ophef. Het International Olympisch Comité (IOC), toen nog voorgezeten door Jacques Rogge, vroeg om opheldering. Het anders behandelen van homo's is in strijd met het Olympisch Handvest, dat discriminatie verbiedt. Het antwoord van Rusland aan het IOC werd 'bevredigend' genoemd, maar niet openbaar gemaakt.
Het cruciale woord in deze kwestie is: propaganda. En de interpretatie daarvan. Hendriks zegt in Nazomergasten: "De status van deze kwestie is duidelijk, volgens mij".
Rechten van de mens
Hij verklaart: "Vanaf het hoogste niveau, dus ook Poetin, heeft men zich uitgesproken. De rechten van de mens – dus ook de vrijheid – gelden voor alle Russen en de deelnemers en de bezoekers aan de Spelen in Sotsji. Ik ben er van overtuigd dat het op de Spelen ook zo zal zijn".
Om daar aan toe te voegen: "Let wel, daarmee hebben we het probleem in Rusland alleen nog maar geagendeerd, niet opgelost".
Hij vindt het opvallend dat homorechten juist nu een kwestie zijn geworden. "Tot voor kort maakte de wereld zich niet buitengewoon druk om de homorechten in Rusland, terwijl dat iets is waar je je elke dag druk om kan maken. De Olympische Spelen hebben zo'n impact dat het op de agenda komt. Maar daarmee moet je ook voorzichtig zijn. Want het is niet aan de sport of de sporters om er voor te zorgen dat elk individu ook beschermd is".
'Wankel evenwicht'
Toch is het een lastige kwestie, ook voor Nederlandse atleten die naar Sotsji gaan ‼ De kwestie staat op de agenda voor de eerstvolgende bijeenkomsten met de olympische sporters en de atletencommissie van NOC*NSF. "Het is een wankel evenwicht. Je wordt als sporter bijna gedwongen in een positie".
bronnen: NOS.nl – NOS 'Langs de Lijn'