maandag 15 juli 2013

IJsland gaat de banden verbreken met Rusland i.v.m. de Anti LGBT-wetgeving


                 
IJsland is weldra het eerste land dat zijn banden met Rusland wil doorsnijden omwille van de Anti LGBT-wetten in Rusland. Jón Gnarr, burgemeester van Reykjavik heeft zich zopas negatief uitgesproken over de Russische wetten en zegt dat 't zijn banden met Rusland wil loslaten, aldus GayStarNews.com.

Terwijl de Europese Unie enkel zijn ongenoegen uitsprak over de Anti LGBT-wetten in Rusland, lijkt het er op dat IJsland het eerste land zal zijn dat internationaal gevolg wil geven door 't doorknippen van de banden met Rusland. Volgens het contract tussen Reykjavik uit Moskou, uit 2007, werken de steden samen op het vlak van familie zaken. Maar na de verklaring van Gnarr zal daar een einde aan komen.

De burgemeester van Reykjavik zei: "In 't licht van de ontwikkelingen met betrekking tot de zaken van HoLeBi's en Transgenders, die in de af- gelopen maanden hebben plaatsgevonden in Rusland, stellen de officier van justitie, het Human Rights Office, het Bureau van de Burgemeester van Reykjavík, en de Stad van Reykjavík hoogste ambtenaar een wijziging of beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst tussen Reykjavík en Moskou, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken voor.

Vorige maand zond Gnarr al een boodschap naar zijn collega burgemeester in Moskou waarin hij hem opriep de Russische Pride niet te verbie- den. En een IJslandse hetero organisatie, die samenwerkt met de HoLeBi- en Trans-gemeenschap in IJsland, steunt volop de campagnes tegen de Anti LGBT-wetten in Rusland. In 2010 verscheen Gnarr op de IJslandse Gay Pride met een Regenboogvlag waarbij hij tal van mensen shoc- keerde omdat hij ook nog eens verkleed was als drag queen. IJsland werd in 2010 het negende land ter wereld met een opengesteld huwelijk voor homo's en lesbiennes.

Extra info:
Jón Gnarr is burgemeester, acteur, muzikant en komiek. In 2009 richtte hij met enkele andere niet politici de satirische politieke partij Beste Partij op. De partij haalde zes van de vijftien zetels in de gemeenteraad van Reykjavik en werd daarmee de grootste. Jón Gnarr kondigde aan dat hij geen coalitie zou vormen met politici die de Amerikaanse dramaserie 'The Wire' niet gezien hadden, hij vormde uiteindelijk een coalitie met de sociaaldemocratische Alliantie en werd zelf burgemeester. Hij is gehuwd met Jóhanna Jóhannsdóttir. Voor zijn politieke carrière vormde hij in 1994 met samen met Sigurjón Kjartansson het radioduo Tvíhöfði.

In 1997 ging hij de televisie werken waar hij meeschreef aan – en acteerde in – meerdere komische televisieprogramma's ‼  Ook trad hij op als stand-upcomedian, en maakte hij enkele films, waarin hij ook zelf acteerde, en was hij actief als reclamemaker. In 2010 werd hij beroemd door als drag queen te verschijnen op de jaarlijkse Gay Pride in IJsland als support voor de HoLeBi- en Trans-gemeenschap.

Update:
Ook Venetië wil alle banden breken met Rusland en in het bijzonder met St. Petersburg omwille van de Anti LGBT-wetgeving in de Russische Stad. St. Petersburg was de eerste stad in Rusland die met de Anti LGBT-wetgeving kwam, die later werd overgenomen door Moskou en ver- volgens in heel Rusland van kracht ging. De gemeenteraad van Venetië stemde gisteren unaniem voor een motie die alle culturele banden met St. Petersbrug verbreken.

Met een verwijzing naar de geschiedenis, het internationale prestige en het geweten van Venetië wil de gemeenteraad alle betrekkingen met St. Petersburg doorsnijden zolang de Anti-Homowetten van kracht zijn. Venetië en St. Petersburg sloten in 2006 een cultureel uitwisselingsverdrag dat nu eenzijdig verbroken wordt. De Russische stad verbiedt bij wet 'homoseksuele propaganda', waaronder alle uitingen van homoseksualiteit worden verstaan.

bronnen: GayStarNews.com / www.HoLeBi.info / YouTube.com