dinsdag 9 juli 2013

Agentschap 'Zorg en Gezondheid' waarschuwt voor meningokokkeninfectie


                        
Het Vlaams Agentschap 'Zorg en Gezondheid' waarschuwt voor de opmars van meningokokkeninfecties ... bij mannen die seks heb- ben met mannen. Zowel in Frankrijk als in Duitsland waren er vorige maand drie gevallen van ernstige meningokokkeninfecties van het type C bij mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Uit onderzoek blijkt dat één bepaald type meningokok verantwoordelijk is voor die infecties. Dit type veroorzaakt vaker dan gewoonlijk ernstige aandoeningen zoals meningitis. Eerder waren er ook al 22 dergelijke gevallen in New York. In België is er tot nu toe één melding van dit type kiem bij een homo-man.

Een achttal patiënten (waarvan 7 in New York) zijn overleden. In de huidige omstandigheden is paniek echter niet op zijn plaats. Hoewel dit type bacterie een ernstige aandoening kan veroorzaken, is de kans klein dat ze dat ook effectief doet. Overheden en experten vragen wel om alert te zijn voor symptomen en om in bepaalde gevallen vaccinatie te overwegen.

Beperkt risico
Meningokokken zijn bacteriën die bij 10 tot 35% van de bevolking in de keel voorkomen (dragerschap). Dragerschap komt meer voor bij tieners jongvolwassenen en rokers. Wanneer je de kiem in je keel meedraagt, kan je die ook doorgeven aan anderen. Het is niet omdat je drager bent van de bacterie dat je ook ziek wordt. Dat gebeurt zelden, maar bij een verminderde immuniteit (bijvoorbeeld door HIV met immuundepressie) is de kans dat de bacterie het lichaam binnendringt groter.

Er bestaan verschillende types meningokokken. Het type dat bij deze MSM patiënten gevonden is, geeft vaker dan gewoonlijk aanleiding tot een ernstige ziekte, zoals meningitis of hersenvliesontsteking. In België is deze stam tot nu toe één keer opgedoken bij een homo-man. Angst, laat staan paniek is niet op zijn plaats, waakzaamheid wel. Hoewel dit type bacterie een ernstige aandoening kan veroorzaken, is de kans klein dat ze dat ook effectief doet.

Meningokokken worden vooral overgedragen door nauw contact tussen mensen (vooral via speeksel of niezen en hoesten). Bij MSM is het risico op overdracht relatief groter omwille van een groter aantal contacten, die ook relatief vaker een internationale dimensie hebben. In België zijn er binnen de holebi-gemeenschap bijna wekelijks activiteiten met internationaal publiek. Daarnaast zijn er ook initiatieven zoals de Gay Prides en de komende World Outgames

MAATREGELEN

1. Raadpleeg een arts bij symptomen
Deze ziekte kan verschillende vormen aannemen waaronder een hersenvliesontsteking en een bloedvergiftiging of shock. De ziektetekens kun- nen zeer uiteenlopend zijn. Soms start de ziekte met een wat griepachtige episode die kan beginnen met ernstige keelpijn, oorpijn, of neusloop, soms met koorts. MSM die deze tekenen vertonen binnen een week na deelname aan een activiteit met internationaal publiek, consulteren best onmiddellijk hun huisarts.

In andere gevallen kent de ziekte een erg acuut verloop waarbij iemand op enkele uren tijd kan evolueren van een kerngezonde persoon tot een zwaar zieke patiënt.

Klassiek staan de volgende verschijnselen voorop:
Een koorts van meer dan 38 graden Celsius, ernstige hoofdpijn, al dan niet met braken en soms diarree. Verder kan er ook nog sufheid, nekstijfheid en lichtschuwheid voorkomen. Ook puntvormige of grotere niet wegdrukbare onderhuidse bloedinkjes op ledematen en romp
komen soms voor.

Deze tekens hoeven niet samen voor te komen en kunnen ook los van elkaar bestaan. MSM die deze tekenen vertonen gaan best naar een spoedafdeling van een ziekenhuis of consulteren onmiddellijk hun huisarts.

2. Geen algemene vaccinatie
Er zijn vaccins die bescherming geven tegen meningokokken. De experten bevelen geen algemene vaccinatie aan.

Ze bevelen vaccinatie wel aan voor :
MSM met extra medische risico's zoals bv. HIV met afweerverlaging (<200 CD4 cellen/mm3), ziekten of behandeling die het immuunsysteem ondermijnen, nierinsufficiëntie, levercirrose, diabetes, etc., ...

Ook alle MSM met wisselende contacten die deelnemen aan activiteiten met internationaal publiek wordt aangeraden om zich te laten inenten. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met hun arts. De prijs van een vaccin varieert tussen de 35 en de 55 euro. Het vaccin is pas werkzaam een tiental dagen na toediening.


bronnen: GayLive.be / Agentschap 'Zorg en Gezondheid'