zondag 24 mei 2015

Ierland – Referendum – JA | "Ieren zeggen massaal 'JA' tegen Homohuwelijk"


De Ierse bevolking heeft met grote meerderheid steun uitgesproken voor het openstellen van het huwelijk voor lesbiennes en homo's. Ruim 62 procent van de Ieren die vrijdag hebben gestemd in een referendum daarover, hebben het vakje 'JA' aangekruist. Dat maakte de kiescommissie zaterdag bekend.
 
Aanvankelijk werd gedacht dat de uitslag aan het eind van zaterdagmiddag bekend zou zijn, maar het tellen van de stemmen bleek toch wat langer te duren. Uiteindelijk bleken 1.201.607 mensen voor het homohuwelijk te hebben gestemd. Het aantal tegenstemmers kwam uit op 734.300. In totaal mochten 3,2 miljoen Ieren zaterdag hun stem uitbrengen, van wie iets meer dan 60 procent kwam opdagen. Dat is de hoogste opkomst bij een referendum in meer dan twintig jaar.
 
Minister 'Aodhán O Ríordáin' van Gelijkheid liet zaterdagochtend al via Twitter weten erg blij te zijn met de uitslag. "Ierland heeft niet gewoon JA gezegd. Ierland zei: Fuck Yeaahhhh", aldus de minister. In de loop van de dag verzamelden steeds meer Ieren zich in Dublin bij Dublin Castle om het nieuws te vieren.
 
De uitslag betekent een gevoelige klap voor de eens almachtige Rooms-Katholieke Kerk in Ierland. "Dit is een sociale revolutie", aldus aartsbisschop Diarmuid Martin. "Het is duidelijk dat als dit een afspiegeling is van de meningen van de jonge mensen, de kerk een grote uitdaging in het vooruitzicht heeft". De katholieke kerk, die homoseksualiteit als een zonde beschouwt, heeft de laatste jaren aan invloed ingeboet. Dat komt mede door een reeks seksschandalen die dateren uit de vroege jaren negentig. De campagne van de kerk om tegen het homohuwelijk te stemmen vond dan ook geen grote weerklank.
 
Het is voor het eerst dat een land het homohuwelijk toestaat na een raadpleging onder de bevolking. De prominente campagneleider van het NEE-kamp feliciteerde eerder zaterdag op Twitter het JA-kamp met de overwinning. Hoewel de stemmen toen nog niet waren geteld, was al vroeg duidelijk dat de voorstanders in de meerderheid waren.
 
Premier: "Bedankt" ‼
Premier 'Enda Kenny' van Ierland was in de aanloop naar het referendum over het homohuwelijk al duidelijk over zijn eigen keuze. De politicus zou voorstemmen. Zaterdag bleek dat een grote meerderheid van de Ieren die opvatting deelt. "Ierland, bedankt", liet Kenny in een eerste reactie op een podium in Dublin weten. "Het antwoord is JA voor hun toekomst, JA voor hun liefde, JA voor het homohuwelijk", aldus de premier. "Het 'JA' is over de hele wereld ontvangen als een signaal van vooruitstrevend leiderschap van ons volk".
 
Mijlpaal
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs en verantwoordelijk voor emancipatie) heeft zaterdag haar Ierse collega gefeliciteerd met de uitslag van het referendum voor het homohuwelijk. De Nederlandse bewindsvrouw omschrijft dat als "een volgende belangrijke mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten van de vijftig miljoen lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen in Europa".

Ook Ierland laat volgens Bussemaker zien dat homorechten mensenrechten zijn. "Met Ierland kan nu wereldwijd in twintig landen in vrijheid worden getrouwd, ongeacht geaardheid. Deze uitslag, behaald via een referendum, is daarmee een zeer belangrijke steun in de rug voor alle lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen, vooral voor hen die in landen wonen waar de acceptatie gering is", aldus de minister in een verklaring.

Amnesty International trots
Amnesty International heeft zaterdag vol trots gereageerd op de positieve uitkomst van het referendum in Ierland over het homohuwelijk. "Dit geeft een krachtig signaal aan regeringen en landen die lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders nog steeds discrimineren", aldus 'Colm O'Gorman' van de Ierse afdeling van Amnesty. "Het belangrijkste is dat dit een boodschap van hoop is voor iedereen op de wereld die vecht voor gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid".

Het maakte O'Gorman extra blij dat de wet via een referendum is aangenomen. "Het heeft duidelijk gemaakt dat het een zaak is die de mensen in Ierland bezighoudt. Dat zal nog lang nagalmen over de hele wereld. Het geeft de mensen om wie het draait het gevoel dat anderen veel om hen geven. Dat ze dezelfde mensenrechten hebben als hun heteroseksuele medemens en daarin ook worden ondersteund door de wet".

Overwinning van Liefde
"Het is fantastisch. Het is een overwinning van de liefde". Dat was de eerste reactie van COC-voorzitter 'Tanja Ineke' op het nieuws zaterdag dat Ierland voor het homohuwelijk heeft gestemd. "Het is een felicitatie waard aan alle Ieren, homo's en lesbiennes. Ze hebben een positieve campagne gevoerd, waarin werd benadrukt dat iedere Ier de mooiste dag van zijn leven mag beleven. Klinkt een beetje pathetisch, maar dat mag toch" ?!

Maar ze heeft ook een minpuntje: "Wat we minder vinden is dat de rechten van minderheden afhankelijk zijn van een volksstemming. Dat zou niet moeten. Maar het is mooi dat het nu aangenomen is".

Zie ook: 
Ierland stemt massaal 'JA' in referendum 'Openstelling Huwelijk' ‼  /  De Ieren hebben massaal vóór het Homohuwelijk gestemd     
Bono (U2) trots op uitslag Iers Homoreferendum  /  Ieren zeggen 'JA' tegen Homohuwelijk  /  Sterren reageren op Homohuwelijk
Ierland stemt met meerderheid vóór Homohuwelijk  /  Ieren zeggen duidelijk 'JA' tegen Homohuwelijk  /  De Ieren stemmen "JA"
Ierland zegt 'JA'  Ieren stemmen 'JA' op referendum Homohuwelijk  /  Noord-Ierland blijft achter wat betreft het Homohuwelijk

bronnen: Telegraaf.nl / YouTube.com