zondag 24 mei 2015

Wenen - Eurovisie Songfestival | "Zweden wint Eurovisie Songfestival 2015" ‼

Zweden heeft de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De finale werd zaterdagavond in Wenen gehouden.
 
Het is de zesde keer dat Zweden het Songfestival wint. Het liedje 'Heroes' van de Zweedse zanger 'Måns Zelmerlöw' was favoriet bij de wed- kantoren.
 
De top drie in de eindstand:
  1. Zweden - 365 punten
  2. Rusland - 303 punten
  3. Italië - 292 punten
België werd vierde en eregast Australië vijfde.

Puntentelling onvoltooid, winnaar al bekend
Met nog een paar landen te gaan, bleek de voorsprong van Zweden zo groot en niet meer in te halen, dat de presentatrices nog voordat de puntentelling volledig voltooid was, al de winnaar bekendmaakten.

In totaal deden veertig landen verspreid over twee halve finales mee aan het Songfestival. In de finale stonden 27 landen. Australië was in het kader van het jubileum eregast en deed mee met het nummer 'Tonight Again' van Guy Sebastian.

Edsilia Rombley in jurk van Trijntje
Edsilia Rombley, die de Nederlandse punten voorlas, zorgde voor gelach in de Nederlandse huiskamers door in de omstreden afgekeurde jurk van deelnemer 'Trijntje Oosterhuis' te verschijnen. Rombley deed zelf mee aan het festival in 1998. Zij werd vijfde.

Lees alle Songfestival-verslaggeving op:  NRC.nl/muziek

Zie ook: 
Zweden wint Songfestival 2015  /  Trijntje kijkt thuis met familie naar Songfestival  /  Eurovisie Songfestival 2015 – Wikipedia     
Dit zijn de finalisten van het Songfestival  /  Zweden wint Eurovisie Songfestival 2015  /  Zweden wint het Eurovisie Songfestival
Måns Zelmerlöw (Zweden) wint Eurovisie Songfestival  Zweden wint 60e Eurovisie Songfestival  /  Zweden wint het Songfestival

bronnen: NRC.nl / YouTube.com