vrijdag 29 mei 2015

NPO Spirit – Reportage | Anya van Lit & Hadas Itzkovitch: 'I Believe I Am Gay'

Anya van Lit en Hadas Itzkovitch zijn twee jaar geleden begonnen met het maken van een bijzondere fotoserie; mannen en vrouwen fotograferen die op hetzelfde geslacht vallen én gelovig zijn. De vraag die ze zichzelf stelden was: "Is het mogelijk om in Nederland openlijk homoseksueel en gelovig te zijn".

Anya en Hadas hebben uiteindelijk 37 mensen geportretteerd met verschillende religieuze achtergronden. Ze staan op de foto met subtiele verwijzingen naar het betreffende geloof. De geportretteerden hebben nooit hun geloof verlaten, sterker nog, ze vinden steun in het geloof en zijn er van overtuigd dat God ze accepteert zoals ze zijn.

De meeste geportretteerden komen uit een hechte community, en hoewel dat ook heel fijn kan zijn merken de fotografen dat sommige er toch wel last van hebben. Ze kunnen nog niet zo open zijn over hun geaardheid als ze misschien zouden willen. Daardoor worden een aantal van deze mensen beschermd, deze mogen buiten deze expositie niet in beeld worden gebracht.

Toen Anya en Hadas begonnen met deze serie wisten ze nog niet dat dit er uit zou komen, dat er zoveel mensen mee wilden werken en zich zo open durfden te stellen.

Het boek 'I Believe I Am Gay' is te bestellen via:  ibelieveiamgay@gmail.com

Zie ook:  Tentoonstelling over Religie en Homoseksualiteit  /  Bijbels Museum – 'I Believe I Am Gay'

bronnen: NPO.nl - Spirit24 / KRO - NCRV → Monique Keeris