zaterdag 26 januari 2013

Rhode Island dichter bij Homo trouwrechten


De Amerikaanse staat Rhode Island heeft een grote stap voorwaarts gezet richting openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Het Huis van Afgevaardigden nam met 51 tegen 19 stemmen een voorstel hiertoe aan, nadat al eerder de betrokken commissie unaniem open- stelling had aanbevolen.

Openstelling is echter nog geen gelopen koers. De onafhankelijke gouverneur Lincoln Chafee verklaarde dat hij vindt dat openstelling iets is waarover het volk zich moet uitspreken en niet wettelijke vertegenwoordigers, daarmee de woede van de Democratische meerderheid op zijn hals halend.

In de Senaat van de staat is nog onduidelijk hoe de stemming zal uitvallen. Diverse hardliners hebben al te kennen gegeven veel moeite te hebben met openstelling.

Rhode Island is de kleinste staat van de VS met ruim 1 miljoen inwoners. Saillant is dat het zijn naam dankt aan de Nederlandse ontdekkings- reiziger Adriaen Block, die het gebied vanwege zijn roodkleurige klei Roodt Eilandt zou hebben genoemd.

bron: GayKrant.nl