dinsdag 22 januari 2013

Levend kunstwerk 'Fabiola' is stervende


Het levend kunstwerk 'Fabiola' - een van de bekendste verschijningen in Amsterdam - heeft niet lang meer te leven. 

De nu 66-jarige Fabiola is ernstig ziek. Vorig jaar werd hij opgenomen in het OLV Gasthuis. Daar werd hij behandeld aan kanker en het leek de goede kant op te gaan. Maar tijdens een vakantie werd zijn huid alsmaar geler en holde zijn gezondheid daarna weer achteruit.

MVS-programmamaker Menne Vellinga zocht hem op in hospice van het OLV Gasthuis waar hij op video onderstaande korte voordracht verzorgde. Fabiola gaf aan strijdbaar te willen blijven, maar dat het eindstation in zicht is. Hij is realist en wil geen helse pijn doorstaan, maar menswaardig sterven.

Fabiola is de artiestennaam van Peter Alexander van Linden. Hij werd in 1946 geboren in Duitsland, maar al kort daarna door zijn moeder ter adoptie afgestaan aan een klooster. Toen hij twee jaar was, werd hij geadopteerd door een tante uit Beieren. Op zevenjarige leeftijd werd Peter Alexander weer door zijn echte moeder opgehaald en meegenomen naar het industriedorpje Willebroek in de buurt van Antwerpen. Daar groeide hij op in een streng katholiek milieu, waar zijn ontluikende homoseksualiteit een onbespreekbaar onderwerp was.

Toen een vriend medio jaren zestig naar Amsterdam vertrok, besloot Peter Alexander ook naar het liberalere Nederland te gaan. Eerst volgde hij in Naaldwijk een opleiding tot ziekenverzorger, maar ging daarna al gauw naar Amsterdam. Daar raakte hij betrokken bij de kraakbeweging en de activistische homogroep Rooie Flikkers. Hij ging zich toen bezighouden met het doorbreken van rolpatronen door onder andere vrouwenkleren te dragen, zonder daarbij volledig een vrouw te willen lijken, zoals bij de meeste travestieten het geval is. Hij presenteerde zichzelf onder de geuzennaam flikker.

Kenmerkend werd zijn exravagante kleding, vaak een jurk, in felle kleuren, met uitbundige en buitenissige hoofddeksels, hoge (dames)schoenen make-up en allerhande accessoires, zoals kralenkettingen, een handtas, waaier of paraplu, en niet zelden omhuld door een flinke hoeveelheid decoratiefolie. Aanvankelijk noemde Peter Alexander van Linden zich Pierre, maar toen iemand zei dat hij liep als een koningin en daarom een koninklijke naam moest dragen, koos hij voor Fabiola, naar de toenmalige koningin Fabiola van België. Dit ondanks dat hij naar eigen zeggen niets met het koningshuis heeft.

bronnen: GayKrant.nl / YouTube