dinsdag 22 januari 2013

Homo-stem gaf doorslag in Nedersaksen


Het stemgedrag van homoseksuele en lesbische kiezers heeft er toe geleid dat de linkse oppositie een nipte overwinning heeft geboekt bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Nedersaksen, afgelopen zondag.

Tot die overtuiging komt de homobelangenorganisatie LSVD. De regerende combinatie van CDU en FDP moet na een nederlaag met een verschil van circa 12.000 stemmen op een totaal van 6,1 miljoen stemgerechtigden, plaatsmaken voor de linkse oppositie.

De LSVD had homo's en lesbiennes opgeroepen om links te stemmen uit onvrede over de gang van zaken rond de gelijkberechtiging van de regering Merkel. Deze wees vorige maand nog gelijkstelling met heteroparen op het gebied van fiscaal recht af.

Maar de LSVD-kritiek was er ook op lokaal niveau. De vorige deelstaatregering onder leiding van premier David McAllister was geen fan van homo- en lesbische rechten. Zo wees zijn minister van Justitie Bernd Busemann (CDU) adoptie van kinderen door homoseksuelen af omdat ze wel eens slachtoffer konden worden van pesterijen.

De LSVD heeft met de uitslag van Nedersaksen in de hand vooral de FDP opgeroepen om eens de rug te rechten als het om gelijke relatie- rechten gaat. In september staat de regering Merkel voor een vuurproef als er een nieuwe Bondsdag zal worden gekozen.

bron: GayKrant.nl