vrijdag 6 november 2015

Sport · KNVB · Homoverenigingen | KNVB wil meer Homoacceptatie in de sport

KNVB / KNHB – Binnen homoverenigingen in ons land heerst lang niet altijd een homovriendelijk klimaat. De KNVB en de KNHB willen daar verandering in gaan brengen.

Vorige week vrijdag organiseerden de voetbal- en de hockeybond een bijeenkomst samen met de gemeente Den Haag. Ruim honderd Haagse hockey- en voetbalbestuurders kwam bijeen in het Koycera Stadion, de thuisbasis van ADO Den Haag. Daar maakten ze bekend werk te willen maken met de acceptatie van homo's.

De KNVB bracht deze week een persbericht naar buiten, waaruit is op te maken dat het bevorderen van homoacceptatie hard nodig is. In het bericht staat het verhaal van Arnold Smit.

Smit is oud-keeper van FC Volendam. In zijn jonge jaren volgde hij de liefde van zijn teamgenoten voor de bal maar al te goed. Die voor vrouwen niet. De 'homograppen' in de kleedkamer werden harder. Het verhaal van Smit kwam binnen. Hij deelde zijn ervaringen tijdens de podiumsessie. Het centrale deel van de bijeenkomst. Naast Smit namen ook Erik Cornelissen (algemeen directeur KHNB), Sjors Brouwer (manager projecten KNVB), Rabin Baldewsingh (wethouder sport in Den haag), Sarina Wiegman (assistent-coach Nederlands damesvoetbal), Arjan Offerhaus (hockeyclub HDM) en Karin Blankenstein (John Blankenstein Foundation) deel aan het 'vragenuurtje'.

De John Blankenstein Foundation is partner in de Alliantie Gelijkspelen en ondersteunt bonden en verenigingen als het gaat om homoacceptatie. "Zoek naar mensen die iets met dit onderwerp hebben en willen doen", aldus Karin Blankenstein. "Maak duidelijk dat het niet om 'seksualiteit' gaat, maar over jezelf kunnen zijn binnen de vereniging. Dat heeft ook voor club zo zijn voordelen. Iedereen voelt zich er thuis, blijft lid. Zet het onderwerp ook niet apart weg. Neem het bijvoorbeeld op in beleid rondom Sportiviteit & Respect".

Dat de praktijk weerbarstiger is weet Sjors Brouwer maar al te goed. De KNVB lanceerde al in 2012 een actieplan om homoacceptatie in het voetbal te bevorderen. "De campagne Homo ?! boeit geen flikker ‼ was ludiek. Het maakte het gemakkelijker om bij verenigingen binnen te komen. Daarbij werken we samen met de John Blankenstein Foundation. In gesprek met verenigingen steekt vaak de typische 'macho' voetbalcultuur al snel de kop op. Men ziet het probleem niet, doet het af met soft en zweverig gedoe. Vaak zijn dat degenen die aan het einde van de bijeenkomst roepen dat de clubs echt iets moet met dit onderwerp".

De dames en heren op het podium beantwoordden de vragen bevlogen. Ze zien in dat er iets moet gebeuren. Net als veel van de aanwezige bestuurders. De eerste resultaten van de enquête die bij binnenkomst werd uitgedeeld zijn inmiddels binnen. "Al zeker 10 verenigingen willen 'iets' doen om te zorgen dat iedereen zich binnen de club thuis voelt. Met hen wordt contact opgenomen om te kijken welke benadering het beste bij de club past. Want maatwerk, daar draait het om". Overigens is het beleid van de gemeente Den Haag niet alleen gericht op hockey- en voetbalclubs. Alle teamsportverenigingen kunnen aankloppen voor ondersteuning. "De kracht ligt bij verenigingen", benadrukte wethouder Baldewsingh.

Zie ook:  Sportclubs maken werk van Homoacceptatie

bronnen: Winq.nl / KNVB.nl / JohnBlankensteinFoundation.nl / YouTube.com