donderdag 5 november 2015

Amsterdam - 'Pride Photo Award' | "Publiek kiest voor politieke statements" ‼

Amsterdam  Pride Photo → Muslim Pride, een prikkelend werk van de Pakistaanse fotograaf Mariam Magsi, wint de publieksprijs van de internationale wedstrijd Pride Photo Award. De foto kreeg bijna eenvijfde van de stemmen van bezoekers. In totaal bezochten ruim 23.800 mensen de Oude Kerk in Amsterdam, waar de winnende foto's van 2015 te zien waren van de internationale wedstrijd Pride Photo Award.

Mariam Magsi's winnende foto Muslim Pride vertelt over liefde die zich onttrekt aan de grenzen van religie en politiek, en die haat en intolerantie overstijgt. Het is een uitdrukking van vrijheid in een onderdrukkend klimaat. De foto speelt van binnenuit met de grenzen die aan mensen worden gesteld: liefde is echt en vrij, ook wanneer die schuil gaat achter een sluier. De foto was eveneens de winnaar in de categorie 'Enkel Beeld'.

Als tweede koos het publiek voor Tatiana Vinogradova's fotoserie 'Days of Melancholy', die eerste werd in de themacategorie 'Stories of Love and Pride'. De serie vertelt het verhaal van Russische homo's die terug de kast in worden gejaagd door het verbod op 'propaganda voor homoseksualiteit'.

De winnende series dagen grenzen en normen uit die door de samenleving worden opgelegd. Het is interessant om te zien dat het publiek voor politieke statements kiest, zoals verwoord door de voorzitter van Pride Photo Award, Margriet van der Linden: "Het publiek geeft een duidelijke boodschap af naar de politieke en religieuze leiders van deze wereld: iedereen moet zichzelf kunnen zijn, het is niet aan jullie om te bepalen van wie we wel of niet mogen houden". "Handen af van de liefde" ‼