maandag 2 november 2015

Hiv·Aids - Aids Fonds → 1985-2015 - 30 jr. | Het Aids Fonds bestaat dertig jaar

Het Aids Fonds bestaat dertig jaar. Dat is eigenlijk geen reden voor een feestje – het betreft immers een levensbedreigende ziekte – en het Aids Fonds wil het liefste Aids zo snel mogelijk de wereld uithelpen en daarmee zichzelf overbodig maken. In 1985 zamelde een groepje homomannen geld in om kerstpakketten voor Aidspatiënten in te zamelen. Dit leidde tot de oprichting van het Aids Fonds.

Het was de tijd dat de diagnose Aids gelijk stond aan sterven: "Een remedie was er niet, veel patiënten stierven aan de gevolgen van Hiv, het virus dat AQids veroorzaakt". Vaak was het een pijnlijke dood en menigeen was er als de dood voor. Dat veranderde in 1996, toen duidelijk werd dat niet één pil, maar een cocktail van Hiv-remmers het virus in bedwang kan houden: "De combinatietherapie". De ziekte werd niet genezen, maar het virus kon worden onderdrukt. De levensverwachting voor mensen met Hiv schoot omhoog en inmiddels is de ziekte min of meer chronisch en in de meeste gevallen niet meer dodelijk.

In 2011 kwam het eerste bewijs dat behandeling met Hiv-remmers preventief werkt. Hoe eerder iemand met Hiv aan de medicijnen gaat, hoe kleiner de kan dat het virus kan worden overgedragen en hoe beter de gezondheidsverwachting. Dit jaar lukte het wetenschappers voor het eerst om met een kunstmatig eiwit antistoffen op te wekken die een Hiv-besmetting kunnen tegenhouden. "Dat brengt de ontwikkeling van een werkend Hiv-vaccin dichterbij", hoopt het Aids Fonds.


bronnen: Gay.blog.nl / AidsFonds.nl / YouTube.com