woensdag 4 november 2015

Europa | ILGA-Europe conferentie katalysator voor verandering in Griekenland

De negentiende conferentie van ILGA-Europe - de Europese koepel van LGBTI-verenigingen - zit erop. Van 28 tot 31 oktober kwamen bijna 500 activisten van over de hele wereld samen om te debatteren over de rechten van HoLeBi's, Transgenders en Interseksuelen (LGBTI). Het thema dit jaar was "Many voices, one movement - together for a just society".

Het thema wil de diversiteit binnen de LGBTI-gemeenschap benadrukken. "Als minderheid zijn we gewoon om luid te roepen om onze noden kenbaar te maken, maar soms horen we daardoor de zachtere stemmen binnen onze diverse gemeenschap niet meer", legt Çavaria woord- voerder 'Jeroen Borghs' uit. "Elke vorm van diversiteit die in de samenleving bestaat, vind je ook terug binnen de LGBTI-gemeenschap. We moeten dan ook de hand in eigen boezem durven steken en nagaan of we zelf eigenlijk wel zo inclusief zijn als we denken. Geen makkelijke opgave, maar we gaan de uitdaging niet uit de weg", aldus Borghs.

Boysproject
In de workshop over LGBTI-sekswerkers stelde Çavaria de werking van de Antwerpse organisatie Boysproject voor. Deze organisatie zet zich specifiek in voor het welzijn van jongens, mannen en transgenders die (occasioneel) geld verdienen met seks. "LGBTI-sekswerkers zijn een heel diverse en vaak gemarginaliseerde groep. Boysproject zoekt mannelijke en transgender sekswerkers actief op - zowel online als op het terrein - en biedt hen informatie over seksuele gezondheid en psycho-sociale ondersteuning", weet Borghs.

"Ze kunnen terecht in hun Drop-Inn / Drop In (inloopcentrum) voor een babbel, een knipbeurt, een doktersbezoek, een workshop of gewoon een leuke avond met gelijkgestemden". Door hun specifieke situatie en onderlinge verscheidenheid is het voor LGBTI-sekswerkers moeilijk om gehoord te worden. "Organisaties als Boysproject werken als geluidsversterker voor mensen die anders misschien over het hoofd worden gezien. De organisatie kreeg dan ook veel lof van onze Europese collega's", aldus Borghs.

Diversity Award
Op het afsluitend galadiner werd voor de eerste keer de Diversity Award uitgereikt aan een lokale organisatie. De winnaar was LGBTI people with dissabilities, een Griekse LGBTI-organisatie voor mensen met een beperking. Met de award wil ILGA-Europe een lokaal initiatief dat werkt rond diversiteit binnen de LGBTI-gemeenschap in de kijker zetten en een hart onder de riem steken. De uitreiking werd voorafgegaan door een aangrijpende dansvoorstelling van mensen met een beperking, die op een staande ovatie werd onthaald.

Politiek debat
Dat was echter niet het enige applaus dat er tijdens de conferentie te horen viel. Vrijdag waren vertegenwoordigers van verschillende Griekse partijen uitgenodigd om te debatteren over LGBTI-rechten in Griekenland. Na afloop verklaarden de vertegenwoordigers van Syriza, PASOK, Nea Dimokratia, DIMAR, To Potami en Enosi Kentroon zich bereid werk te maken van geregistreerd partnerschap, de hervorming van het familierecht, een wet voor de erkenning van genderidentiteit en de strijd tegen tegen discriminatie in Griekenland.

Ook de Griekse minister van Justitie Nikos Paraskevopoulos (onafhankelijk) zegde zijn steun toe. Dit zijn grote stappen vooruit voor de Griekse LGBTI-beweging. "De aanwezigheid van de ILGA-Europe conferentie is vaak een katalysator voor verandering in het gastland. Zo is in Malta na de doortocht van de conferentie een proces in gang gezet dat hen naar de top van de lijst van meest LGBTI-vriendelijke landen in Europe heeft gekatapulteerd", zegt Borghs. Het wordt wel afwachten hoe en wanneer de nieuwe wetgeving in Griekenland zal worden geïmplementeerd.

De volgende ILGA-Europe conferentie vindt volgend jaar plaats in Cyprus.


bronnen: ZiZo-Magazine.be / Vimeo.com – ILGA-Europe