donderdag 28 maart 2013

Utrecht krijgt Regenboogzeebrapad


Het Utrechts college omarmt het initiatief van GroenLinks om een zebrapad in regenboogkleuren aan te leggen op een prominente plek in het centrum van de stad. Voor 20 juni aanstaande zal ter hoogte van de Lange Viestraat, tussen de Bijenkorf en de WE, de oversteekplaats gerealiseerd worden. Dat meldt de GroenLinksfractie op haar website.

Het pad dient als statement. In Utrecht vindt dit jaar Roze Zaterdag plaats en de Domstad mag zich het hele jaar Roze Stad noemen. Door een zebrapad in de regenboogkleuren aan te leggen wil Utrecht laten zien dat het een stad is waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid of overtuiging.

Zebrapaden moeten aan wettelijke eisen voldoen om daarmee ook juridisch als zebrapad te kunnen fungeren. Één van de cruciale eisen is uit- voering in een witte kleur. Het regenboog zebrapad heeft dan ook geen juridische, maar een symbolische betekenis.

Bij de beoogde locatie is sprake van een oversteek voor voetgangers die met verkeerslichten geregeld is. Het college vindt dit een goede locatie vanwege de veiligheid en omdat hier sprake is van grote stromen voetgangers.

Het zebrapad wordt vóór 20 juni aanstaande aangebracht in verband met het Midzomergrachtfestival en Roze Zaterdag op 29 juni en zal blijven liggen tot het eind van dit Roze Jaar.

bron: GaySite.nl