zaterdag 30 maart 2013

Jamaica mag Homofobie niet negeren


Regisseur Selena Blake maakte een documentaire over homofobie in Jamaica, die werd vertoond op het London LGBT Film Festival. Blake stelt dat de omvang van het probleem niet overdreven is, maar ze gelooft dat 'Jamaica zal bijtrekken'.

Selena Blake vertelde TrustLaw, een organisatie voor vrouwenrechten, dat ze schrok van het onderzoek dat ze voor de film verrichtte. "Ik wist niet dat dit aan de hand was". De film van Blake, 'Taboo…Yardies', laat de vergaande homofobie en het geweld tegen homo's en lesbiennes in haar Caribische moederland zien. Op het LGBT Festival zei ze: "Soms hoor je iets en wil je het niet geloven. Je denkt dat mensen gewoon over- drijven, maar dat doen ze niet".

De filmmaakster, die in New York woont, legde in een choquerende clip vast hoe een Jamaicaanse man aangeeft dat hij zijn 'eigen zoon zou vermoorden als die homo was'. In een interview zei Blake dat ze denkt dat Jamaicanen zo homofoob zijn omdat ze de bijbel letterlijk nemen.

"Als een homoman slachtoffer wordt van geweld of discriminatie, zal hij genegeerd worden", zei Blake. "We hebben een probleem, en het ergste dat we als Jamaicanen kunnen doen is het negeren. We zijn op het punt beland waar het als een rijdende trein is – je kunt het niet stoppen want homo-Jamaicanen zijn Jamaicanen. En dus zullen onze regering en de mensen dat moeten bijbenen en het begrijpen. Er zijn mensen die anders zijn en dat is een prachtig iets".

Het Jamaicaanse strafrecht verbiedt seks tussen mannen en kent straffen voor anale seks: dat kan onder andere tien jaar celstraf met zware arbeid opleveren. De wet dateert van de koloniale geschiedenis van het eiland.

bronnen: GayKrant.nl / YouTube