donderdag 28 maart 2013

Anti-pest film 'Ruben' wint Young Positive Media Award

De anti-pest film 'Ruben' heeft de Young Positive Media Award 2013 gewonnen. Elk jaar looft de Nationale Academie voor Media en Maatschappij deze onderscheiding uit aan positieve initiatieven die met behulp van media jongeren bereiken.

De film vertelt het verhaal van de 15-jarige Ruben die gepest wordt omdat hij homo is, en uiteindelijk hulp vindt. De Young Positive Media Award is bedoeld voor positieve rolmodellen voor jongeren in de media.

Ali B won in 2011 de prijs voor het televisieprogramma 'Op volle toeren' en in 2012 de ging YPMA naar Edgie.nl, een site die jongeren helpt om goed met geld om te gaan. In de film 'Ruben' doen 15-jarige acteurs mee die zelf gepest zijn en met de film een statement tegen homopesten willen maken.

De film is op geheel vrijwillige basis gemaakt door regisseur Thijs Verhoeven en producent Hans van der Hulst, die in hun kielzog de gratis medewerking van zo'n honderdvijftig acteurs, componisten, soundmixers, beeld-editors, leveranciers en reclamemakers wisten te betrekken. Zij benaderden EduDivers om bij de film een lespakket te maken, waarmee de film goed bruikbaar zou worden in scholen.

"We waren onmiddellijk enthousiast over de film", zegt Peter Dankmeijer, directeur van EduDivers. "Hij komt binnen als een dolkstoot. Elke keer als we hem tonen in een docententraining, moet ik een of twee docenten een zakdoek uitreiken omdat de film zoveel losmaakt. Het is een tear jerker, en dat helpt om de empathie van jongeren los te weken".

"We hebben er een uitstekende anti-pestles bij ontwikkeld om docenten te helpen de film goed te bespreken en ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een verandering in houding blijft, maar dat jongeren zich ook echt meer tolerant gaan gedragen".

bronnen: GayKrant.nl / EduDivers.nl / YouTube.com