zondag 24 maart 2013

Campagne 'Homo-genezen' terecht verboden

Een rechtbank in Londen heeft vrijdag geoordeeld dat de burgemeester van Londen, Boris Johnson, correct heeft gehandeld toen hij een jaar geleden een christelijke groepering verbood reclameboodschappen aan te brengen op bussen waarin gesteld wordt dat homoseksualiteit te genezen is.

De campagne door de christelijke groepering Core Issues Trusts bestond uit posters met de tekst 'Not gay !! Ex-gay, Post-gay and proud. Get over it !!' ('Niet gay !!' Ex-gay, Gay-af en trots. Wen er maar aan !!'). "Het is stuitend om te suggereren dat homoseksualiteit een ziekte is waar je van kan genezen. Dergelijke opvattingen horen niet zichtbaar te zijn op en in onze bussen", aldus de burgemeester in april vorig jaar.

De advertentiecampagne, die twee weken te zien zou zijn op de Londense bussen, was een antwoord op de campagne van homo-organisatie Stonewall die enkele weken ervoor adverteerde met de slogan 'Some people are gay. Get over it' ('Sommige mensen zijn homoseksueel. Wen er maar aan'). Met de campagne wilde de homo-organisatie meer tolerantie vragen voor homoseksualiteit.

De christelijke liefdadigheidsbeweging Core Issues Trust besloot de beslissing van Johnson, als burgemeester ook voorzitter van de Londense vervoersautoriteit, aan te vechten, omdat die in strijd zou zijn met het recht op de vrijheid van meningsuiting. De rechter oordeelde dat er recht op vrije meningsuiting bestaat maar dat dat niet betekent dat advertenties beledigende teksten mogen bevatten.

"De rechter oordeelde dat onze campagne homofobie zou kunnen uitlokken maar wij zien dit anders. Wij stappen daarom naar het Europese Hof van de Rechten van de Mens om zo onze genezende therapie binnenkort toch nog onder de aandacht te mogen brengen", aldus een woordvoer- der van de christelijke organisatie.

bronnen: GaySite.nl / YouTube