dinsdag 26 maart 2013

Onvoldoende aandacht Homo's in pestbeleid


Homobelangenorganisaties zijn niet tevreden met het pestbeleid op scholen dat staatssecretaris Dekker gisteren bekend maakte. Er is in het voorgestelde plan te weinig aandacht voor 'jezelf kunnen zijn op school' en identiteitsontwikkeling, en er worden te weinig voorstellen gedaan om het pesten van homo's en lesbiennes tegen te gaan, vinden de belangenorganisaties.

Zowel COC Nederland als EduDivers zijn blij dat er een plan komt om het pesten op school aan te pakken. Maar ze zijn niet tevreden met de aandacht die het bestrijden van pesten van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender leerlingen daarin krijgt en de generieke insteek van het plan. In de brief van staatssecretaris Sander Dekker wordt uitsluitend opgemerkt dat de aanpak van pesten 'sensitief' moet zijn voor kwetsbare groepen, zoals homojongeren. Die suggestie wordt niet inhoudelijk uitgewerkt.

Een kwart van alle homo- en lesbische leerlingen die wekelijks gepest worden onderneemt een suïcidepoging. Pesten is daarmee de belangrijk- ste reden voor suïcide onder homojongeren. Een algemene pestaanpak gaat ervan uit dat pesten in principe hetzelfde mechanisme is voor alle jongeren. EduDivers is het daar niet mee eens. De onzekerheid in de sociale en seksuele identiteitsontwikkeling speelt volgens de organisatie een centrale rol in het pesten op school. Er moet meer aandacht komen voor de manier waarop jongens met meisjes omgaan, en voor de manier waarop hetero's met homo's omgaan. Het afwijken van traditionele rolpatronen (watjes, jongensachtige meiden) en de onzekerheid over relaties en seksualiteit maken een groot deel uit van het pesten op scholen. "Een algemene anti-pestaanpak die zich alleen richt op 'daders, slachtoffers en meelopers' zonder zich druk te maken om de achtergronden van de onderlinge uitsluiting, zal onvoldoende zoden aan de dijk zetten", aldus EduDivers.

EduDivers is het met de staatssecretaris eens dat een effectieve anti-pestaanpak integraal moet zijn; met andere woorden, dat zowel school- leiders, docenten, ouders en leerlingen betrokken zijn. Maar tegelijkertijd hamert zij op het belang dat de ontwikkeling van identiteit moet worden opgenomen in een kwalitatief goede anti-pestaanpak. Pubers denken zwart-wit en moeten beter leren omgaan met verschillen. Je eigen identiteit vinden is al moeilijk genoeg, maar als deze dan ook nog eens afwijkt van 'de norm', dan is het helemaal lastig. "Wij pleiten ervoor dat 'jezelf kunnen zijn op school' en identiteitsontwikkeling een integraal onderdeel gaat uitmaken van de hoofdlijn in deze anti-pestaanpak", zegt Peter Dankmeijer van EduDivers. "Anders wordt het niet veel meer dan oude wijn in nieuwe zakken".

COC-voorzitter Tanja Ineke vindt het een gemiste kans dat de brief zo weinig aandacht aan LHBT-jongeren besteedt. Het COC stuurde de staatssecretaris en de minister van OCW onlangs een brief met tien samenhangende voorstellen om het pesten van homojongeren te bestrijden, waarvan er niet één onverkort in de brief is overgenomen. In haar brief drong de belangenorganisatie er onder meer op aan dat de regering laat onderzoeken of scholen daadwerkelijk aan de slag gaan met voorlichting over LHBT's, die sinds 1 december 2012 verplicht is. Ook wil het COC dat er in schoolboeken meer aandacht komt voor homo's en lesbiennes, dat er meer voorlichting komt in het middelbaar beroepsonderwijs en dat docentenopleidingen meer aandacht gaan besteden aan LHBT's. Om pesten te voorkomen zou er volgens het COC meer aandacht moeten zijn voor een veilig klimaat voor homo's en lesbiennes op school.

COC Nederland is wel positief over het feit dat een schoolbrede en structurele aanpak van pesten verplicht wordt. Ook het feit dat docenten zullen worden (bij)geschoold in de aanpak van pesten, is winst volgens de belangenorganisatie.

bronnen: GayKrant.nl / COC Nederland / EduDivers
   

COC Nederland wil meer aandacht voor Homopesten

COC Nederland vindt dat er te weinig aandacht is voor het bestrijden van pesten van lesbische, homoseksuele, biseksuele en trans- gender (LHBT) leerlingen, in de maandag verschenen brief over het pestbeleid van staatssecretaris Dekker. "Juist LHBT-leerlingen hebben buitenproportioneel veel last van pesten", reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. "Het is een gemiste kans dat de brief zo weinig aandacht aan deze groep besteedt".

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de LHBT-jongeren te maken krijgt met homopesten en andere antihomo-uitingen. De middelbare school
is geen veilige plek voor jonge homo- en biseksuelen en suïcidecijfers liggen in deze groep tot vijf maal hoger dan gemiddeld. Volgens recent onderzoek is er een direct verband tussen homopesten en het hoge zelfmoordpercentage onder LHBT-jongeren.

Het COC stuurde de staatssecretaris en de minister van OCW op 28 februari jl. een brief met 10 samenhangende voorstellen om het pesten van LHBT-jongeren te bestrijden, waarvan er niet één onverkort in de brief is overgenomen. In haar brief drong de belangenorganisatie er onder meer op aan dat de regering laat onderzoeken of scholen daadwerkelijk aan de slag gaan met voorlichting over LHBT's, die sinds 1 december 2012 verplicht is. Ook wil het COC dat er in schoolboeken meer aandacht komt voor LHBT's, dat er meer voorlichting komt in het middelbaar beroepsonderwijs en dat docentenopleidingen meer aandacht gaan besteden aan LHBT's. Om pesten te voorkomen zou er volgens het COC meer aandacht moeten zijn voor een veilig klimaat voor LHBT's op school.

In de brief van Dekker wordt uitsluitend opgemerkt dat de aanpak van pesten 'sensitief' moet zijn voor kwetsbare groepen, zoals LHBT-jongeren De brief beschrijft niet hoe dat moet gebeuren. COC Nederland is positief over het feit dat een schoolbrede en structurele aanpak van pesten verplicht wordt. Ook het feit dat docenten zullen worden (bij)geschoold in de aanpak van pesten, is winst volgens de belangenorganisatie.

bronnen: GaySite.nl / COC Nederland