donderdag 9 mei 2013

Zambia | Homokoppel moet anale test ondergaan


            
In het Afrikaanse Zambia is een homokoppel opgesloten, mishandeld door de politie en worden ze weldra onderworpen aan een anale test om hun homoseksuele geaardheid te bewijzen. Amnesty International veroordeeld de opsluiting, mishandeling en anale testen. "In Zambia is homoseksualiteit strafbaar en kan een celstraf oplopen tot 14 jaar", aldus GayStarNews.

Phil Mubiyana en James Mwape worden er van verdacht homo te zijn en werden door de politie gearresteerd nadat een buurman de mannen aangaf. Beide mannen werden enkele dagen opgesloten in een overvolle cel waar ze geen eten of drinken kregen gedurende 12 uur.

De mannen ontkennen homo te zijn maar riskeren nu te worden onderworpen aan een anale test om te bewijzen dat ze wel degelijk homo zijn. Bij deze testen kijkt men naar de anus om te zien of er anale seks is geweest, ook zoekt de dokter naar sporen van sperma en neemt hij foto's van de anus om die grondiger te bestuderen. Amnesty International noemt deze praktijken mishandeling en schending van de mensenrechten. De twee mannen verblijven zeker nog tot aan hun proces op 22 mei in de gevangenis.

Simeon Mawanza van het Al Zambia onderzoekscentrum zegt dat anale testen niet wetenschappelijk zijn en dat ze dus niet kunnen aantonen of iemand wel of niet homo is. Volgens Mawanza zijn de testen bovendien illegaal en overtreden dokters die ze uitvoeren de ethische bezwaren tegenover de mensen die ze moeten ondergaan. Verder zegt hij dat de mannen moeten worden vrijgelaten omdat ze enkel op verdenking van homoseksualiteit zijn opgesloten.

Mawanza kan misschien beter voorzichtig zijn want vorige maand werd de lokale mensenrechtenactivist Paul Kasonkomona gearresteerd na- dat hij in een televisieshow had opgeroepen om homoseksualiteit uit de strafwet te halen. Mawanza zegt dat Zambia met het strafbaar stellen van homoseksualiteit in gaat tegen de mensenrechten die zijn beschermd in de International Covenant on Civil and Political Rights and the African Charter on Human and Peoples en door het land zijn ondertekend.

Extra info:
Anale testen maar ook andere testen om te 'bewijzen' dat iemand al dan niet homoseksueel is worden wereldwijd in vele landen ook gebruikt bij asielzoekers wanneer ze een aanvraag doen op basis van vervolging omwille van hun seksuele geaardheid in eigen land. Ook worden er vaak genante vragen gesteld zoals: Wanneer raakte je voor het eerst de edele delen aan van iemand van hetzelfde geslacht ?!

Ook landen als België en Nederland durven zulke vragen te stellen, meer over vragen en testen kan je lezen in een eerder verschenen nieuws- artikel bij HoLebi.info over HoLeBi-asielzoekers: KLIK HIER. Tot slot mag nog worden gezegd dat uit eerdere verschillende onderzoeken bleek dat slechts 50% van de homoseksuele mannen aan anale seks doet tegenover ruim 70% van de heteroseksuele mannen - anale seks is dan ook steeds populairder onder heteroseksuele koppels.

bronnen: GayStarNews.com / www.HoLeBi.info