woensdag 8 mei 2013

D66 wil uitleg Teeven over veiligheid LHBT-asielzoekers


                       
D66-Kamerlid Gerard Schouw wil uitleg van staatssecretaris Fred Teeven (VVD - Veiligheid & Justitie) over nieuwe ontdekkingen binnen de vreemdelingenketen. Uit een rapport van COC Nederland naar de situatie van asielzoekers die lesbisch, homo, biseksueel of transseksueel (LHBT) zijn, blijkt dat zij in Nederland niet veilig zijn en slecht worden behandeld.

Ze zouden vaak te maken hebben met vooroordelen, discriminatie en geweld en medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zouden tijdens verhoren onvoldoende bescherming bieden. "Het rapport van COC Nederland legt de Nederlandse vreemdelingenketen opnieuw onder een vergrootglas", aldus Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland. 

Volgens het COC zegt bijna de helft van de ondervraagde vluchtelingen dat ze bij gesprekken met de IND niet openlijk over hun geaardheid konden vertellen en ongepaste vragen over hun seksleven kregen. Medewerkers van de IND zouden bovendien niet adequaat optreden en zich schuldig maken aan discriminatie.

Schouw wil precies van de staatssecretaris weten hoe het met de veiligheidssituatie van LHBT-asielzoekers is gesteld. Daarnaast wil hij uitleg over het optreden van de IND. Schouw: "Ik maak me zorgen over een mogelijke nieuwe vertrouwensdeuk in het functioneren van de vreemde- lingenketen in Nederland. Vluchtelingen van welke geaardheid dan ook moeten zich veilig kunnen voelen. Het is aan de staatssecretaris om daar voor te staan. Ik wil spoedig weten hoe hij de bevindingen van het COC beoordeelt en hoe hij eventueel tot verbeteringen wil komen".


bronnen: Gay.blog.nl / COC Nederland