woensdag 2 maart 2016

GaySite.nl – GayHealth → 'Heb Ik Hiv' ?! | "Een griepje ... of heb ik toch Hiv" ?!

Heb Ik Hiv ?!    Klachten die kunnen wijzen op een acute Hiv-infectie, lijken erg veel op die van een gewone griep. Heb je onlangs risi- covolle seks gehad en nu griepachtige klachten ?!  Doe dan snel de symptomentest op HebIkHiv.nl: "Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst", aldus Gaysite.nl.

Manuel (21) dacht dat hij een griepje had. Hij sliep slecht en werd 's nachts badend in het zweet wakker. "M'n hele bed was drijfnat ... en ik had voortdurend diarree. Ik ging ervan uit dat ik me vanzelf weer oké zou voelen, wat inderdaad ook gebeurde".

Tot hij er een half jaar later achter kwam dat het niet oké was: hij testte positief op Hiv. De klachten waar hij last van had gehad, bleken te ho- ren bij een acute Hiv-infectie: het moment waarop het Hiv-virus zich in je lijf nestelt en je lichaam de indringer probeert uit te schakelen.

Symptomen
"Dat is het lastige bij het herkennen van een acute Hiv-infectie," zegt Godelieve de Bree – Hiv-behandelaar bij ziekenhuis AMC. "De klachten zijn divers, komen niet bij iedereen voor en kunnen ook bij een gewone griep horen: zoals "koorts, huiduitslag, maag- en darmklachten, opge- zette lymfeklieren, keelpijn, spierpijn".

De Bree wil mannen die seks hebben met mannen bewust maken van de symptomen van een acute Hiv-infectie, zodat ze zich bij klachten laten testen op Hiv. "Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter dat op termijn is voor je gezondheid. Er zijn voldoende en duidelijke aanwijzingen dat je immuunsysteem beter intact blijft als je zo snel mogelijk start met Hiv-remmers nadat je het virus hebt opgelopen. Zodra 't virus je lijf binnen- dringt, richt het daar meteen ook schade aan. Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst".
                                       
                           

HebIkHiv.nl
Heb je onlangs onbeschermde seks gehad en kamp je nu met verdachte griepverschijnselen ?!  Check dan de website HebIkHiv.nl. Daar vind je uitgebreide informatie over acute Hiv-infecties. Met behulp van de Symptomencheck bepaal je of het nodig is om naar de GGD te gaan.

De GGD Amsterdam heeft een speciaal testapparaat waarmee Hiv nog sneller kan worden opgespoord  En een anonieme balie waar je jezelf zonder afspraak kunt melden als je klachten hebt die passen bij een acute Hiv-infectie na onveilig seksueel contact. Geeft de uitslag aan dat je inderdaad Hiv-positief bent, dan wordt een versneld traject ingezet waardoor je vaak dezelfde dag nog terecht kunt bij 'n Hiv-behandelcentrum. Woon je buiten Amsterdam ?!  Ga dan, als je denkt dat je een acute Hiv-infectie hebt, naar je huisarts of de soa-poli in jouw regio en bespreek dit.

Snel behandelen zinvol ‼
Hiv snel laten behandelen heeft veel voordelen. Het is beter voor je immuunsysteem en je wordt eerder ondetecteerbaar, waardoor de kans dat je het virus overdraagt op iemand anders wordt teruggebracht tot zo goed als nul. 


bronnen: GaySite.nl / HebIkHiv.nl / ManTotMan.nl / Vimeo.com / YouTube.com