vrijdag 4 maart 2016

De Rotterdamse burgemeester 'Aboutaleb' in gesprek met LHBT–vluchtelingen

Burgemeester Aboutaleb    De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat vandaag praten met een groep LHBT-vluchtelingen die apart wordt opgevangen. Gisteren schreef de groep een open brief aan Aboutaleb waarin ze hem voor een gesprek uitnodigden. In een uitzending van College Tour, die vanavond wordt uitgezonden, zegt Ahmed Aboutaleb dat hij tegen aparte opvang is.

Deze week nam de 2e Kamer een motie aan van D66 waarin de regering wordt opgeroepen in noodsituaties aparte opvang voor LHBT–vluchte- lingen te regelen. Ook regeringspartij PvdA stemde vóór, terwijl coalitiegenoot VVD en het kabinet juist tegen aparte opvang zijn  Zij willen dat asielzoekerscentra een afspiegeling van de maatschappij zijn, waar bij overtreding van de wet aangifte wordt gedaan.

College Tour
Aboutaleb roept de Tweede Kamer op dat besluit te heroverwegen. Hij deed zijn uitspraken in het NTR-programma College Tour, dat afgelopen woensdag werd opgenomen en vanavond om 21.10 uur te zien is op NPO 2. Terwijl zijn eigen partij dus voor stemde, zegt Aboutaleb: "Ik ben er tegen. Je moet dit niet doen. Je moet die groep niet isoleren van de anderen, maar enorm tekeer gaan tegen de daders. Van meet af aan moet je een strikte grens trekken". Hij vervolgt: "Je moet je bewust zijn van de keuze van het land waarvoor je asiel vraagt. Dit is de norm, dat moet je goed inprenten".
                     
                             
Uitnodiging
Als reactie op die uitspraken heeft 'n groep LHBT-vluchtelingen Aboutaleb uitgenodigd voor een gesprek. Het gaat om vluchtelingen die eerder opgevangen werden in Alphen aan den Rijn, maar na herhaaldelijke bedreigingen en mishandelingen bij Humanitas Rotterdam zijn onderge- bracht. "Met alles wat we hebben en kunnen delen, ons hervonden geluk, nodigen we u uit om onze verhalen aan te horen. Hoe we u als wijze man en burgemeester van Rotterdam kunnen vertellen dat we in 'n aparte opvang zoals nu ons veilig voelen en hierna de procedure in kunnen, sterker dan we waren".

Acute noodsituaties
Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support, legt aan Gay.nl uit wat ze met het gesprek hopen te bereiken: "Daders aanpakken is iets waar we allemaal voor staan, maar wat in de praktijk niet of nauwelijks toegepast wordt. We hopen dat Aboutaleb zijn standpunt gaat herzien, omdat het niet gaat om 'n aparte opvang van LHBT's, maar om voorzieningen bij acute noodsituaties. De voorzieningen moeten gelden voor alle kwets- bare groepen die in de noodopvang in de verdrukking zitten. Daarmee geven we een goed en sociaal signaal af, passend binnen onze normen en waarden, dat we aandacht hebben voor zwakkeren in de samenleving".

Update
Het gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden en verliep volgens Sandro Kortekaas, woordvoerder van de groep, erg goed. "Burgemeester Ahmed Aboutaleb blijft bij zijn standpunt, maar beloofde wel zijn invloed te gebruiken om veiligheid in AZC's te garanderen  De verhalen van de vluch- telingen, die zij in hun moedertaal konden delen, raakten de burgemeester".

Zie ook:
bronnen: Gay.nl / Facebook.com – Twan Huys · College Tour / NPO.nl