zondag 28 februari 2016

Canada - Francis Legare | "Canadese marinier schrijft geschiedenis met kus" ‼

Francis Legare was 255 dagen op zee voor zijn werk bij de marine. Bij thuiskomst geeft hij in het openbaar zijn vriend Corey Vautour een zoen. Een primeur en volgens de Canadese media "de kus die de geschiedenisboeken in zal gaan".

Een bijzondere gebeurtenis in Canada, die door Canadezen wordt omschreven als "de kus die de geschiedenisboeken in zal gaan". Het gaat om een zoen die een terugkerende marinier aan zijn vriend Corey Vautour geeft. 

Primeur
Het is een primeur voor de Canadese marine, meldt nieuwszender CBC News over de "welkom terug-zoen". Francis Legare was 255 dagen op zee voor zijn werk bij de marine. Bij thuiskomst geeft hij zijn vriend Corey Vautour een dikke pakkerd, die wordt beloond door juichend publiek.

Francis Legare mocht als eerste man het land op, iets wat bij de Canadese marine een bijzondere eer is. Normaal gesproken bepaalt het lot wie als eerste de loopplank af mag.

"We zijn een afspiegeling van de maatschappij", zei de commandant van de Canadese vloot in de Stille Oceaan  "Als wij ons niet aanpassen, kunnen we nieuwe matrozen straks wel vergeten".

Homoseksualiteit wordt in Canada geaccepteerd, in 2005 werd daar zelfs als eerste niet Europese land het homohuwelijk ingevoerd. Bij de ma- rine was het vooralsnog echter niet oké om uit te komen voor je homoseksualiteit. Met onderstaand filmpje is daar ongetwijfeld verandering in gekomen.

bronnen: MetroNieuws.nl / GaySite.nl / YouTube.com