maandag 29 februari 2016

USA | "Sam Smith draagt 'Oscar voor Beste Song' op aan LGBT–gemeenschap"

Zondagnacht vond in Hollywood voor de 88e keer de uitreiking van de Oscars plaats. De taferelen op de rode-loper waren als vanouds: in haute couture paraderende dames en sterren die genoeg mediatraining hebben gehad om  voorspelbare vragen van overijverige re- porters (How Do You Feel ?!) met al even irritante stompzinnige small-talk te beantwoorden. Daarna 'werd het dan tóch nog leuk', als ik zo vrij mag zijn dat zo uit te drukken: het werd de meest politiek beladen Oscar-uitreiking ooit.

Thema's als racisme, klimaat en seksueel geweld werden niet geschuwd. De komiek Chris Rock opende de show met onversneden kritiek op 't "witte-prijzenfestival", Leonardo DiCaprio  sneed klimaatverandering aan en Lady Gaga zong haar lied omringd door slachtoffers van seksueel geweld. Het leverde haar 'n staande ovatie van traantjes wegpinkende sterren op, maar niet de Oscar voor Beste Song. Die ging naar de Britse zanger Sam Smith, voor zijn nummer Writings on the Wall uit de Bondfilm Spectre.

In zijn dankspeech zei Sam Smith: "Ik las laatst een uitspraak van Ian McKellen dat nog nooit een homoseksuele man een Oscar heeft gewon- nen. Of dat nou waar is of niet: ik draag deze Oscar aan de LGBT-gemeenschap op". Inderdaad was het niet helemaal waar: weliswaar won nog nooit een homo de Oscar voor beste acteur, maar Elton John kreeg er ooit een voor Best Song (1995 - 'The Lion King') en Dustin Lance Black in 2009 voor het script van Milk.

Zie ook:
Sam Smith wint Oscar voor 'Beste Filmlied'  /  Zanger Sam Smith supertrots op prijs voor Spectre-lied   
bronnen: Gay.blog.nl / TheGuardian.com / YouTube.com