woensdag 21 oktober 2015

USA - World Pride 2019 | New York herdenkt Stonewall rellen met World Pride

New York is in 2019 de gaststad voor de World Pride festiviteiten. Het zal dan precies vijftig jaar geleden zijn dat de Stonewall rellen plaatsvonden, die wereldwijd als het begin van de moderne strijd voor homorechten gezien worden.

De World Pride vond voor het laatst plaats in 2014 in Toronto. Andere gaststeden waren Rome, Jeruzalem en Londen. In 2017 vindt de World Pride plaats in Madrid.

De organisatoren maakten dit weekend bekend dat de editie van 2019 vijftig jaar na de Stonewall rellen in de wereldstad plaatsvinden om de verjaardag van de rellen te herdenken. Alles is begonnen op 28 juni 1969 toen de bezoekers van de Stonewall Inn, een bar in New York, moegetergd door de aanhoudende vernederende politierazzia's, de agenten insloten en gijzelden.

De volgende dagen kwamen homo's en lesbiennes uit de buurt van Christopher Street op straat met de slogans "Gay Power" en "Gay Rights Now". Er ontstonden talrijke HoLeBi-groepen die nauwelijks een maand later duizenden mensen op de been brachten om te demonstreren.

Zie ook:  World Pride 2019 in New York voor 50 jaar Stonewall-rellen    

bronnen: GayLive.be / YouTube.com