vrijdag 23 oktober 2015

Rusland - Moskou – LGBT's | Verbod op openbare Homoseksualiteit in Rusland

Een nieuwe Russische wet, ingediend door de Russische communistische partij, wil het verbieden om "openlijk homoseksueel" te zijn in de openbare ruimte. Overtreders van het verbod kunnen een boete van tussen de 4.000 en 5.000 roebel (58 tot 72 euro) te gemoed zien.

De straf is nog strenger voor zij die hun seksualiteit tonen in regeringsgebouwen, maar ook in "culturele aangelegenheden" of scholen.

Homoseksuelen zorgen voor grote schade
Ivan Nikitchuk, indiener van de wet, zei tegen de Russische krant Izvestia dat het tonen van homoseksualiteit in de openbare ruimte zorgt voor "ernstige problemen", en meent dat het zijn van homoseksueel "een ernstige ziekte" is, en homoseksuelen "grote schade" kunnen brengen aan de maatschappij. De wet is gestaafd op een wet uit de tijd van de Sovjet-Unie, waarbij zijn van homoseksualiteit gezien werd als een ernstig delict en homoseksuelen tussen de vijf en acht jaar verdwenen achter de tralies.

Volgens de twee indieners is een dergelijke wet helemaal niet raar. "Ook in het oude Athene was homoseksualiteit strafbaar", zo verdedigen ze hun idee. Volgens het duo is de huidige wetgeving, die "homoseksuele propaganda" verbiedt, niet effectief genoeg, zo schrijft Russia Today.

Homorechten-activiste Maria Bast spreekt tegen Russia Today de hoop uit dat de wet niet wordt aangenomen, "zeker nu Rusland de banden met Europa weer probeert aan te halen".

Zie ook:
Rusland | "Nieuwe wet maakt 'Coming Out' strafbaar"  /  Verbod op openlijke Homoseksualiteit in Rusland       
bronnen: Telegraaf.nl / RT.com / YouTube.com