dinsdag 27 oktober 2015

Tofik Dibi in: 'De Wereld Draait Door' | "Tofik Dibi praat over zijn Coming-Out"


Tofik Dibi was gisteravond te gast in De Wereld Draait Door voor een openhartig interview met Matthijs van Nieuwkerk. Mocht je het hebben gemist, het is de 15 minuten van je tijd meer dan waard.

"Het is niet per se een uit-de-kast-komboek", vertelt Tofik Dibi over 'Djinn', dat eind vorige week verscheen. "Het is een boek over iemand die opgroeit in de multiculturele samenleving die Nederland is en die worstelt met de constante druk om te kiezen. Tussen Marokko of Nederland, tussen geaardheid en geloof".

Onmogelijke keuze
In het boek concludeert Tofik uiteindelijk dat hij niet meer wil kiezen. "Dat is heel gevaarlijk voor mijzelf en voor heel veel anderen die dat op dit moment nog doen. Dat is wat ik mensen wil meegeven. Er is heel veel ruimte binnen mijn geloof om jezelf te kunnen zijn. Je hoeft niet per se loyaal te zijn aan één groep. Je kunt je eigen identiteit creëren. Dat heeft bij mij 34 jaar geduurd". 

Geen rolmodellen
Vorige week kwam de Marokaans-Nederlandse ex-GroenLinks-politicus Tofik Dibi openlijk uit de kast in een interview met de Volkskrant. In het interview met Van Nieuwkerk praat Tofik onder andere over het heftige dubbelleven dat hij leidde, zijn worstelingen met het kiezen tussen cultuur en identiteit, het gebrek aan relevante rolmodellen en de reacties van zijn omgeving op zijn publiekelijke coming-out. 

Zie ook:  

bronnen: Gay.nl / Vara.nl – De Wereld Draait Door