donderdag 29 oktober 2015

De Nederlandse Gayscene – Chemseks | "Crystal meth populair onder Homo's"

Onderzoek – Stichting Mainline en Soa Aids Nederland hebben samen een signaleringsrapport uitgebracht over crystal meth-gebruik en het injecteren van drugs onder bepaalde groepen MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen). De middelen worden vlak voor of tijdens de seks gebruikt. 

Hoewel er geen actuele landelijke cijfers voorhanden zijn, lijkt het vooralsnog om een kleine groep mannen te gaan die crystal meth gebruikt. Ook de groep mannen die kiest voor het injecteren van drugs lijkt vooralsnog klein. Crystal meth is duur (100 tot 150 euro per gram) maar zal naar verwachting verder in prijs dalen. Het is volgens de onderzoekers denkbaar dat het gebruik van dit middel zich dan uitbreidt naar een grotere groep MSM.

De negatieve gevolgen van frequent crystal meth-gebruik en het injecteren van drugs kunnen zo groot zijn, dat ze niet meer opwegen tegen het genot van gebruik. Frequent crystal meth-gebruik kan leiden tot een zeer slechte seksuele, fysieke en geestelijke gezondheid. Uit het rapport blijkt dat MSM die crystal meth gebruiken en/of slammen (drugs injecteren) vaak een gebrek aan kennis hebben over het voorkomen van (seksuele) risico's.

Het rapport is geschreven aan de hand van diverse bronnen. Er is een analyse verricht van Nederlandse cijfers over chemsex (drugsgebruik bij de seks), crystal meth-gebruik en slammen. Kwalitatieve data zijn verzameld door middel van interviews met 27 mannen die crystal meth gebruiken en/of slammen. Daarnaast is verkennend onderzoek gedaan onder professionals in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, crisisopvang, huisartsenzorg en Hiv-en soa-zorg.

In Nederland is nog geen goed antwoord op deze nieuwe trend in drugsgebruik bij de seks, terwijl de informatie- en hulpbehoefte onder de groep gebruikers groot is, aldus de onderzoekers. Mainline en Soa Aids Nederland zien mogelijkheden voor een betere monitoring, preventie en zorg. Ze doen in het rapport aanbevelingen aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en Hiv- en soa-zorg.

Klik HIER voor het hele rapport.

Zie ook:

bronnen: GaySite.nl / Mainline.nl / SoaAids.nl / YouTube.com