zondag 25 oktober 2015

Indonesië - Atjeh - LGBT's | "Ook HoLeBi-toeristen riskeren 100 zweepslagen"

Vanaf nu kan je maar beter als homo, lesbienne of biseksueel niet op vakantie gaan naar de Indonesische provincie Aceh (Atjeh). Want dan riskeer je net als de locals 100 zweepslagen. En dit ondanks het feit dat homoseksualiteit in de rest van het land legaal is. 

In de hoofdstad Jakarta worden HoLeBi's beschermd. Maar dat komt omdat ze daar legaal het label cacat (mentaal gestoord) krijgen, en daarom volgens de wet moeten worden beschermd. In de rest van Indonesië is homoseksualiteit sinds 1993 legaal maar seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht mag pas vanaf 18 jaar. Voor hetero's is dat 17 jaar.

De Sharia – Waarom homoseksualiteit nu in de provincie Aceh strafbaar wordt is het feit dat daar de Islamitische wet de Sharia van kracht is. Homoseksualiteit strafbaar stellen werd in 2014 goedgekeurd en is nu van kracht gegaan. 

De wet geldt voor iedereen: mannen, vrouwen, moslims, niet moslims, locals, toeristen, buitenlanders die in de provincie wonen, kortom iedereen die zich zogenaamd schuldig maakt aan homoseksueel gedrag. De straf van 100 zweepslagen kan worden omgezet in een celstraf van 100 maanden of een geldboete die gelijkstaat aan 1000 gram goud, maar in het geval van homoseksualiteit zal dit zelden gebeuren.

Want de straf geldt ook voor andere zogenaamde misdrijven. Zoals gokken, seks hebben voor het huwelijk, eten tijdens de Ramadan, ongepast seksueel gedrag vertonen, alcohol of drugs gebruiken en nog tal van andere zaken die volgens de Islamitische wet verboden zijn, kunnen dus worden bestraft met 100 zweepslagen, hierbij gebeurd het wel meer dat de straf wordt omgezet in een celstraf of geldboete. 

Omdat Indonesië de grootste moslim populatie ter wereld heeft vreest men er voor dat men in andere delen van het land na een tijdje ook de Islamitische wetten zal gaan invoeren, al lijkt volgens velen die kans klein omdat in de rest van Indonesië de mensen meer gematigder zijn dan in Aceh. Hoewel de religieuze vrijheid is vastgelegd in de Indonesische grondwet worden er slechts zes religies officieel erkend. Dat zijn de islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme. De meerderheid van de Indonesiërs zijn dus moslim.

bronnen: HoLeBi.info / Reuters.com – News / YouTube.com – VOA News