woensdag 28 oktober 2015

Homo's – Bloeddonatie | Homo's mogen onder voorwaarden weer bloed geven

"Een jaar nadat ze voor het laatst seks hebben gehad met een man, kunnen ze opnieuw bloed geven", zegt minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Nu geldt nog dat mannen die ooit seks hebben gehad met andere mannen geen bloed mogen geven. 

Schippers bekijkt of er in de toekomst een kortere wachttijd dan twaalf maanden mogelijk is. "Ik ben overtuigd voorstander van emancipatie en gelijke behandeling van mensen en tegelijkertijd verantwoordelijk voor een veilige bloedvoorziening in Nederland. Door een periode van twaalf maanden na het laatste seksuele contact aan te houden, is permanente uitsluiting van de baan en is er geen aanwijzing dat de veiligheid van bloedproducten in het geding is".

COC wil einde aan verbod
Schippers overlegde over de aanpassing met onder meer het COC, de Nederlandse Vereniging van Hemofiliepatiënten en bloedbank Sanquin. 

Belangenclub COC noemt het voorstel van Schippers 'zeer teleurstellend'. "Ook voor ons staat de veiligheid van de bloedvoorziening voorop, maar het nieuwe beleid blijft onnodig discriminerend. Dit voorstel biedt te weinig en komt te laat", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Deze aanpassing van het bloeddonatiebeleid heeft enige symbolische waarde, maar is nauwelijks van praktisch belang voor homo- en biseksuele mannen".

Zie ook:
bronnen: RTL·Nieuws.nl / YouTube.com