zondag 25 oktober 2015

Italië - Vaticaan - Bisschoppensynode | "RK Kerk blijft Homorelaties afwijzen"

De bisschoppensynode die de afgelopen weken in het Vaticaan plaats vond heeft zaterdag het slotdocument gepresenteerd. De ruim 250 deelnemende bisschoppen uit de hele wereld adviseren in het document onder meer dat de regels die de Katholieke Kerk hanteert rond het thema homoseksualiteit niet moeten veranderen. 

Bij de presentatie bleek dat er wel respect is voor mensen met homoseksuele gevoelens. Maar van het erkennen van homorelaties, laat staan het homohuwelijk, kan geen sprake zijn. Wel pleit de synode voor meer begeleiding voor gezinnen met homoseksuele kinderen.

Paus Franciscus probeert sinds zijn aantreden in 2013 de discussie over thema's als homoseksualiteit op gang te brengen, maar tot op heden zonder veel succes. De Rooms-Katholieke Kerk is volgens de paus toe aan enige hervorming maar het ziet er naar uit dat hij weinig medewerking krijgt van bisschoppensynode. Naar verwachting spreekt de paus zich begin volgend jaar over het synodedocument uit.

De bisschoppensynode is een adviesorgaan van de paus. Deelnemers geven hun visie, waarna de paus een document publiceert waarin hij conclusies trekt. Namens Nederland nam de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, deel aan de gesprekken.


bronnen: GaySite.nl / YouTube.com