maandag 26 oktober 2015

Amsterdam - 'IDFA' – November 2015 | Deze documentaires wil je niet missen

Van 18 tot en met 29 november vindt de 28e editie van IDFA plaats. Het belooft een inspirerende editie te worden met spannende, ontroerende, intrigerende, onthutsende, ongelofelijke en bizarre verhalen uit het echte leven, die laten zien dat er meer dan één werkelijkheid is.

Twaalf dagen lang gooit het documentairefestival de grenzen open, in de filmzalen van Amsterdam. Wij selecteerden alvast vijf films uit het aanbod die zeker niet aan je aandacht mogen ontsnappen.

Call Me Marianna – Polen
Marianna is een vrouw van veertig jaar die haar ouders onlangs heeft aangeklaagd om zo een geslachtsverandering af te dwingen. Nadat haar moeder haar heeft verlaten en ze haar beste vrienden heeft verwaarloosd, zocht Marianna onderdak bij een theatergroep. Tijdens de repetities van een toneelstuk gebaseerd op haar leven, schikt ze zich in haar situatie. Met de geslachtsoperatie in het vooruitzicht realiseert ze zich hoe het voelt om haar familie te verliezen en welke offers ze heeft moeten maken om zichzelf te kunnen zijn.

Chemsex – Groot Brittannië
In deze documentaire wordt het geheime nachtleven van de Londense gay community verkend. Ongebreideld druggebruik en onbeschermde seks hebben tot een grote toename van Hiv en drugsverslaving is aan de orde van de dag in de Britse hoofdstad.

Oriented – VS / Israël
In Oriented volgt Jake Witzenfeld de levens van drie Palestijnse vrienden die hun nationale en seksuele identiteit ontdekken in Tel Aviv, tegen de achtergrond van het Israël-Gaza-conflict in 2014. Khader is afkomstig uit een prominente moslimfamilie met maffiaconnecties en woont samen met zijn Joodse vriend. Dat is David, impresario in het lokale LHBT-nachtleven. Khadi zit in een conflictsituatie: hij vindt dat Israël moet veranderen maar beseft tegelijkertijd hoe uitzichtloos de situatie is. Dan is er nog Fadi, een Palestijnse nationalist die zich schuldig voelt over zijn verliefdheid op een Israëliër.

A Sinner In Mecca – VS / India
Parvez Sharma maakte een film over zijn gedurfde en provocatieve reis naar Mekka, het hart van de islam. Homoseksualiteit is een van de grootste taboes in de Arabische wereld. Een man uit India die moslim is en gay ging op pelgrimstocht en filmde daar stiekem. Het resultaat is de documentaire A Sinner In Mecca.

Inside The Chinese Closet – Nederland
Het verhaal van Andy en Cherry is typisch voor veel Chinese homoseksuelen. Ze wonen in Shanghai en zijn op zoek naar liefde en geluk. Maar hun families eisen dat ze trouwen met een vrouw en zorgen voor nageslacht. Single en kinderloos blijven is onacceptabel, zeker op het platteland. Zullen Andy en Cherry hun liefde voor elkaar blijven ontkennen om aan de wensen van hun familie te voldoen ?!

De kaartverkoop start op 9 november. Meer informatie vind je op:  IDFA.nl

bronnen: Winq.nl / IDFA.nl / YouTube.com