woensdag 13 mei 2015

Zweden – 'The Singing Sailor' | "Een 'Neon-Homo' moet de Russen verdrijven"

Russische duikboten die de Zweedse wateren binnendringen krijgen vanaf nu de mededeling dat ze zich op homovriendelijke bodem begeven. De Zweedse vredesorganisatie Swedish Peace and Arbritration Society (SPAS) heeft een ludieke actie bedacht om Russische duikboten, die regelmatig in Zweedse wateren worden gesignaleerd, af te schrikken. De organisatie heeft een neonbord onder water geplaatst waarop een dansende roze zeeman te zien is die slechts gekleed is een zwembroek.

Daarbij is zowel in het Russisch als in het Engels de tekst geplaatst: "Welkom in Zweden. Gay sinds 1944". Dat is het jaar dat homoseksualiteit in Zweden werd gelegaliseerd. Ook zendt het bord een morse-signaal uit: "This Way If You're Gay". De roze zeeman heeft volgens SPAS een afschrikkend effect omdat in Rusland iedere vorm van 'homopropaganda' bij wet verboden is. Het bord is begin deze week in de Oostzee geplaatst op de plek waar de Russische onderzeeërs gespot zouden zijn.

Volgens de website van de vredesorganisatie is hun initiatief een zeer doeltreffende en goedkope manier om Zweden te beschemen tegen de Russen. "Als er een duikboot langskomt die de dansende zeeman hoort of ziet, dan is de bemanning bij deze uitgenodigd om met ons mee te gaan naar de Gay Pride op 1 augustus in Stockholm", schrijft SPAS in een persbericht.

Het bord is ook bedoeld als uitdaging aan de Zweedse regering om na te denken over vreedzamere oplossingen om het land te beschermen, zonder militair ingrijpen.

Zie ook:
Zweedse vredes-activisten zetten matroos in onderbroek in tegen Rusland  /  'Onderwater-Homo' verjaagt Russische duikboten    
Ludieke actie tegen Russische duikboten in Zweedse wateren: "Welkom in Zweden. Gay sinds 1944"  /  De Zweedse "Lok-Homo"
Zweden schrikt Russische duikboten af met dansende Homo  Een dansende Homo moet Russische duikboten weren uit Zweden

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com