zondag 17 mei 2015

Luxemburg – Premier 'Xavier Bettel' | "Eerste Homohuwelijk Europees Leider"

In Luxemburg hebben premier 'Xavier Bettel' en zijn Belgische vriend 'Gauthier Destenay' elkaar vrijdag hun JA-woord gegeven. Bettel heeft hiermee een primeur, hij is de eerste Europese leider die tijdens zijn ambtstermijn in het huwelijksbootje stapt met iemand van hetzelfde geslacht. Buiten de Europese Unie ging alleen premier Johanna Sigurdardottir van IJsland hem voor. Zij trouwde in 2010 met haar partner, met wie ze al jaren samenwoonde.

Bettel en Destenay wonen al vijf jaar samen, maar trouwen kon nog niet omdat het huwelijk in Luxemburg nog niet was opengesteld voor paren van het zelfde geslacht. Sinds 2004 was het in het Groothertogdom al wel mogelijk om een zogenoemd 'burgerlijk solidariteitspact', bij ons een geregistreerd partnerschap, te tekenen. Maar trouwen is voor homoparen pas mogelijk sinds 1 januari, nadat het homohuwelijk in juni vorig jaar werd goedgekeurd. De Luxemburgse premier en zijn vriend hebben er geen gras over laten groeien, en zijn vier maanden later getrouwd.

Bettel is een 42-jarige advocaat en de leider van de liberale Demokratische Partij. Hij volgde eind 2013 de huidig Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op als premier van Luxemburg. Hij kwam in 2008 publiekelijk uit de kast en ontmoette Destenay twee jaar later. Zij kersverse man is architect en verscheen al bij verschillende officiële gelegenheden aan de zijde van Bettel. Bettel heeft nooit geheimzinnig gedaan over zijn homoseksualiteit, maar had voor zijn trouwerij laten weten dat hij die graag privé en discreet wilde houden. Toch zette hij vrijdag een foto van zichzelf en zijn Belgische man op zijn Twitter-profiel.

Zie ook: 
Premier van Luxemburg is er vroeg bij en trouwt met zijn vriend  /  Premier 'Xavier Bettel' getrouwd met Gauthier Destenay     

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com