maandag 18 mei 2015

Aids Fonds – Hiv | Onnodig veel doden door slechte toegang tot Hiv-medicatie

Wereldwijd wordt 37 procent van de mensen met Hiv behandeld met Hiv-remmers, blijkt uit nieuwe data van UNAIDS. Van de 35 miljoen mensen met Hiv, krijgen 22 miljoen mensen géén medicijnen. Daardoor overlijden dagelijks meer dan vierduizend mensen onnodig aan de gevolgen van Aids.
 
Met de campagne 'Geen medicijnen is doodzonde' vraagt het Aids Fonds aandacht voor de ongelijke toegang tot Hiv-remmers in de wereld. De organisatie wil dat Nederland zich hard maakt voor betaalbare medicijnen. De campagne start dinsdag 19 mei met een fototentoonstelling van Sacha de Boer op het Museumplein in Amsterdam. Dan opent ze haar tentoonstelling samen met Freek Bartels.
Sinds 1995 hebben Hiv-remmers naar schatting 7,6 miljoen doden weten te voorkomen. Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds: "Dat is een ongekende prestatie, maar er is nu actie nodig om ook de mensen te bereiken die buiten de boot dreigen te vallen. Betaalbare medicijnen zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn, waar ook ter wereld".
 
Redenen voor slechte toegang tot Hiv-medicatie zijn onder andere armoede en beperkte beschikbaarheid van Hiv-tests, maar ook discriminerende wetgeving en hoge medicijnprijzen als gevolg van patentafspraken tussen farmaceuten en overheden.
Farmaceutische bedrijven hebben in veel landen patenten op Hiv-remmers, wat ze een monopoliepositie geeft. Vooral middeninkomenslanden worden genoodzaakt om zelf wet- en regelgeving op te stellen waarmee zij onder de patentafspraken uit kunnen komen. Daarin is niet ieder land even succesvol.
 
Hierdoor bestaan grote verschillen in de prijzen die overheden voor dezelfde medicijnen betalen. Zo kost de behandeling met anti-retrovirale middelen de Zuid-Afrikaanse overheid 134 dollar per persoon per jaar, terwijl dat in de Oekraïne 455 dollar bedraagt. In een groot aantal landen is het beschikbare overheidsbudget ontoereikend om alle mensen met Hiv inwoners te behandelen.
Om daar iets aan te doen, roept het Aids Fonds Nederlanders op een petitie te tekenen op www.aidsfonds.nl/doodzonde, om minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te vragen om het internationale patentensysteem op de agenda te zetten als Nederland voorzitter is van de Europese Unie. 
 
Freek Bartels is eerste ambassadeur van het Aids Fonds. Zijn rol in het theaterstuk 'The Normal Heart', over de beginjaren van de Aids-epidemie, inspireerde hem om zich in te zetten voor de Aids-bestrijding. Bartels zal voor het eerst als ambassadeur in actie komen tijdens de opening van de fototentoonstelling 'Geen medicijnen is doodzonde'.
 
De tentoonstelling is van 19 tot 29 mei te zien op het Museumplein en van 29 mei tot en met 19 juni voor de Stopera in Amsterdam.
 
bronnen: Gay.blog.nl / BlikOpNieuws.nl / AidsFonds.nl / YouTube.com