donderdag 21 mei 2015

Loosdrecht - Homocamping | "Loosdrecht krijgt unieke Homo(naakt)camping"


Het moet een attractie worden, waar vanuit heel de wereld mannen op af komen: "Een gay-camping aan de rand van Loosdrecht". Maar niet iedereen zit te wachten op de komst van de camping.

Het bijzondere en vrijwel unieke initiatief is afkomstig van 'Wim Steman' en 'Peter van de Rijdt', die eerder in het nieuws kwamen als Gay Farmers. "We willen 'Wijdemeren' recreatief op de wereldkaart zetten", schrijven ze in hun plan aan de gemeente. De Gay-camping 'Andromeda Loosdrecht' zou homo-mannen uit Europa en Amerika moeten trekken en telt twintig campeerplekken.

In Nederland zijn er volgens de initiatiefnemers nog twee andere homo-campings. Wat hun concept nog unieker maakt, is dat je ook naakt mag rondlopen op het terrein. "Naaktrecreatie is toegestaan alleen op het campingveld. Ga dus gekleed naar de parkeerplaatsen", staat in het campingreglement. "Toch is het geen nudisten-camping", benadrukt Van de Rijdt.

Naakte waarheid
Juist deze mogelijkheid voor naaktlopen zorgt nu voor controverse. De Lokale Partij Wijdemeren vindt dat het gemeentebestuur dit eerlijk had moeten vertellen, zodat de omwonenden ook nog hun mening hadden kunnen geven. "De wethouder had de naakte waarheid moeten vertellen", zo zegt Alette Zandbergen van de Lokale Partij. Zandbergen ontdekte het pas toen ze het campingregelement onder ogen kreeg.

De partij heeft niets tegen het plan of de initiatiefnemers, benadrukt Zandbergen, maar wel tegen de locatie. "In de buurt wonen veel mensen, aan de achterzijde sluit het terrein aan op de voetbalvelden en de tennisbaan en er is ook een naschoolse kinderopvang in buurt. Dat is geen ideale plek voor ons".

Commotie
De campingeigenaren hebben de commotie niet zien aankomen. Ze begrijpen de ook ophef niet en spreken tegen dat de omgeving last gaat krijgen. Van de Rijdt: "De buren die wij hebben gesproken, waren allemaal positief". Niemand zal ook naakte mannen zien rondlopen, zo verzekert hij. "Er staan hagen voor en de afstanden zijn veel te groot. Er zitten honderden meters tussen".

Alette Zandbergen verwijt de mannen niets, maar de gemeente des te meer. Ze gooit er nog maar eens een woordspeling in: "De gemeente had moeten beseffen dat dit soort recreatie gevoelig ligt en had vóóraf met de billen bloot moeten gaan".

Volgende week donderdag worden de plannen besproken in de gemeenteraad. Dan zal blijken hoe groot het verzet is of dat Steman en Van de Rijdt toch door kunnen met hun unieke project. Wethouder Reijn is verbaasd over de kritiek. "De procedure voor dit bestemmingsplan is zorgvuldig doorlopen. Met de ondernemers is afgesproken dat zij de aangrenzende buren informeren over dit plan. Dit is ook gebeurd. Van 'overvallen' is dus geen sprake".

Zie ook: 
Naakte Homo's zorgen voor ophef in Loosdrecht  /  Commotie over komst Homo-camping        
Gay naaktcamping zet Loosdrecht 'op wereldkaart'  /  The 'Holland Men Camp' → Website

bron: RTVNH.nl - RTV Noord-Holland