"De steun van de grootste regeringsfractie brengt een nieuwe mijlpaal in het emancipatieproces dichterbij", reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. "Verplichte geslachtsregistratie dwingt meer dan een half miljoen Nederlanders in een hokje waarin ze zich niet thuis voelen. Daar moet een einde aan komen".
De VVD maakte vrijdagochtend bekend dat ook wat haar betreft "het hokje 'M/V' verdwijnt". VVD-Tweede Kamerleden Tamara van Ark en Jeroen van Wijngaarden vragen minister 'Ard van der Steur' (Veiligheid & Justitie) om afschaffing te laten onderzoeken door een Staatscommissie, en de resultaten in het voorjaar van 2016 te presenteren. Het COC sprak de afgelopen maanden met Van Ark en Van Wijngaarden over de kwestie.
Het COC roept minister Van der Steur op om gehoor te geven aan het voorstel van de VVD-fractie. Ook D66 en GroenLinks pleiten in de Tweede Kamer voor afschaffing van verplichte geslachtsregistratie. De Kamer debatteert op 18 juni met Van der Steur over de kwestie.
Ongeveer 1 op de 25 Nederlanders voelt zich niet duidelijk man of vrouw (± 4 procent van de bevolking, 650 duizend personen). Voor transgenders (ca. 50 duizend Nederlanders) leidt geslachtsregistratie o.a. bij de douane, de dokter en op het werk regelmatig tot onaangename confrontaties als men leeft in een ander geslacht dan geregistreerd staat in het paspoort. Kinderen met een intersekse-condititie ** worden soms zonder medische noodzaak geopereerd om ze maar te kunnen registreren als man of vrouw.
Volgens het COC past afschaffing van officiële geslachtsregistratie bij het streven om mannen en vrouwen, hetero's, lesbiennes, homo's, bi's, trans- genders en mensen met een intersekse-conditie gelijk te behandelen. Geslachtsregistratie kan ook als inbreuk op de privacy worden ervaren: "Het gaat de overheid niets aan wat je in je ondergoed hebt".
In Australië en Nieuw-Zeeland en recent ook in Malta is het al mogelijk om de registratie als 'M' of 'V' te laten vervangen door een 'X' (niet gespeci- ficeerd). In het Nederlands rijbewijs wordt geen geslacht vermeld.
Voormalig staatssecretaris Fred Teeven presenteerde op 6 maart het rapport M/V en verder van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie- centrum (WODC). Daarin constateren onderzoekers Marjolein van den Brink en Jet Tigchelaar dat internationale afspraken 'niet in de weg staan' aan verandering van het systeem van geslachtsregistratie. Vanuit mensenrechtelijk perspectief zien de onderzoekers 'een stimulans voor doorbreking van de binaire geslachtsregistratie'. Het WODC-rapport was het resultaat van een toezegging van Teeven aan het COC uit 2012.
** Intersekse is een paraplu-term voor diverse aangeboren condities, waarbij de ontwikkeling van het geslacht verschilt van wat medici over het algemeen onder 'man' of 'vrouw' verstaan. Er zijn in Nederland zo'n 80 duizend mensen met een intersekse-conditie.
Zie ook: VVD | Onderzoek naar afschaffing Geslachtsregistratie / GroenLinks wil onderzoek naar afschaffen Geslachtsregistratie
bron: COC.nl - COC Nederland / Twitter.com - COC.nl
COC ‘bijzonder gelukkig’ met VVD-steun voor afschaffing geslachtsregistratie - De VVD maakte vrijdagochtend... http://t.co/c7D7yeZUV1
— COC Nederland (@COCNederland) May 22, 2015