zondag 26 mei 2013

Roze Palm voor erotische Homothriller


                      
De erotische homothriller L'inconnu du Lac heeft zaterdagavond de Roze Palm gewonnen. De film, die vertelt over een moordenaar die tot veel rumoer leidt onder de bezoekers van een cruiseplek, draaide in het programma Un Certain Regard.

De Queer Palm wordt sinds 2010 uitgereikt aan een film in één van de programma's die volgens de jury een positieve bijdrage levert aan de in- ternationale beeldvorming van homoseksuelen. L'inconnu du lac, waarin veel expliciet naakt en homoseks te zien is, werd door critici al gepre- zen om de manier waarop de gang van zaken op een cruiseplek wordt geschetst. Het gaat mannen echt niet alleen om de seks, maar ze kunnen hier ook onder elkaar helemaal zichzelf zijn.

Er was dit jaar in Cannes sowieso veel expliciete seks tussen partners van hetzelfde geslacht te zien. In 'Behind the Candelabra', een filmbiogra- fie over het leven van pianist Liberace, bedrijven Michael Douglas en Matt Damon samen de liefde. En één van de meest besproken fragmenten van het festival was een lesbische seksscène van een kwartier in competitiefilm 'La Vie d'Adele', die wordt gezien als grote kanshebber voor de Gouden Palm. Deze wordt zondagavond uitgereikt. Ook de Nederlandse film Borgman maakt kans op deze prijs.

bronnen: Algemeen Dagblad / YouTube.com
         

              
Filmfestival van Cannes | Gouden Palm voor de Lesbische romance 'La vie d'Adèle'

De Franse film 'La vie d'Adèle' van regisseur Abdellatif Kechiche heeft de Gouden Palm voor de beste film gewonnen tijdens het 66e filmfestival van Cannes. Juryvoorzitter Steven Spielberg maakte de winnende film zondagavond be- kend. De Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam viel met Borgman buiten de prijzen.
     
Kechiche volgt in de bijna drie uur durende film de jonge Adèle, die zich eerst voor mannen interesseert, tot Emma haar leven binnenkomt en de twee een lesbische relatie krijgen.
x
 x
Voor het eerst in de geschiedenis van de Gouden Palm ging de onderscheiding niet alleen naar de regisseur maar ook naar de twee hoofdrol- speelsters Adèle Exarchopoulos (19) en Léa Seydoux (27). Ze namen de prijs gezamenlijk in ontvangst. "U heeft een boel mensen gelukkig gemaakt", reageerde de 52-jarige Kechiche richting de jury.

"Ik denk dat deze film een erg sterke, een erg positieve boodschap heeft", zei juryvoorzitter Spielberg na afloop van de uitreiking. "Ik denk dat de film veel gaat draaien". Spielberg liet daarbij weten een supporter te zijn van het homohuwelijk.

De prijs voor de beste acteur ging naar de Amerikaan Bruce Dern voor zijn rol in 'Nebraska' van Alexander Payne. De Frans-Argentijnse Béré- nice Bejo kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in 'Le Passé' van Asghar Farhardi. De Mexicaan Amat Escalante ontving de prijs voor beste regisseur voor 'Heli'. Het beste scenario was van de Chinese regisseur Jia Zhangke voor zijn film 'A Touch of Sin'.

De Amerikaanse broers Ethan en Joel Coen mochten de Grand Prix meenemen voor 'Inside Llewyn Davis'. 'Like Father, Like Son' van de Japanse Hirokazu Kore-Eda kreeg de juryprijs overhandigd uit handen van de Spaanse actrice Rossy de Palma. De film 'Ilo Ilo' van Anthony Chen uit Sin- gapore werd onderscheiden met de Gouden Camera.


bronnen: De Telegraaf / YouTube.com