zondag 26 mei 2013

Massaal protest in Parijs tegen Homohuwelijk


                          
Naar schatting zijn in Parijs zondag minimaal 200 duizend mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het homohuwelijk. Het is de eerste grote betoging sinds president Hollande op 18 mei de wet tekende, die huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht toestaat. De organisatie zegt dat er zeker een miljoen mensen hebben meegedaan.

De demonstratie is een initiatief van de organisatie 'La Manif Pour Tous' (demonstratie voor allen) en de conservatief-katholieke beweging Civi- tas. Zij willen dat de wet wordt herroepen.

Drie groepen demonstranten trokken door de Franse hoofdstad, om elkaar uiteindelijk te treffen op het plein voor het Hôtel national des Invali- des.

Er zijn 4500 politieagenten op de been om de manifestatie in goede banen te leiden. Het is rustig gebleven. Er waren problemen voorzien, omdat zaterdag demonstranten de boulevard Champs-Élysée blokkeerden. Vijftig mensen zijn opgepakt. Bij vorige betogingen tegen het homo- huwelijk kwam het tot botsingen tussen extreemrechtse betogers en de politie.

Frankrijk is het negende land in Europa en het veertiende land wereldwijd dat het homohuwelijk in de wet heeft verankerd.

De Franse bevolking is nog steeds verdeeld over de invoering van dit huwelijk en ook over de mogelijkheid voor homoseksuele stellen om kinderen te adopteren. Afgelopen week schoot een uiterst rechtse historicus zichzelf dood voor het altaar van de Notre Dame-kathedraal; de invoering van het homohuwelijk zou de reden hiervoor zijn geweest.

Woensdag wordt het allereerste Franse homohuwelijk voltrokken in Montpellier.


bron: Algemeen Dagblad

            
Frankrijk | Protest Parijs tegen Homohuwelijk

In Parijs is vanmiddag een grote demonstratie tegen het homohuwelijk. De organisatie houdt rekening met een miljoen betogers; 
de politie gaat uit van 200.000 mensen.

Het is het eerste grote protest sinds president Hollande op 18 mei een wet ondertekende waarmee het homohuwelijk werd ingevoerd.

Bij eerdere protesten, met tienduizenden mensen, kwam het tot geweld en ook vandaag wordt gevreesd voor onlusten.

Verzet
Vanochtend hadden de eerste betogers zich al verzameld op de Champs-Elysées. Ze blokkeerden de weg en de politie pakte zo'n vijftig mensen op. De betogers komen vanuit het hele land met bussen naar Parijs.

Er is veel verzet in Frankrijk tegen het homohuwelijk, onder meer van de conservatieve UMP-partij.

bronnen: NOS.nl / NOS Journaal