dinsdag 28 mei 2013

Proces tegen Russische LHBT-organisaties


                 
In St. Petersburg zijn processen begonnen tegen twee LHBT-organisaties die aangeklaagd worden voor het overtreden van de 'Wet Buitenlandse Agenten'. 'Coming Out St. Petersburg' en LHBT-filmfestival 'Side by Side' worden er van verdacht deze wet overtreden te hebben.

Sinds november vorig jaar kent Rusland de 'Wet Buitenlandse Agenten' waarmee non-gouvernementele organisaties (ngo's) die 'politieke' acti- viteiten uitvoeren die vanuit het buitenland (mede)gefinancierd worden, verplicht zijn zich te laten registreren als 'buitenlandse agent'.

Afgelopen maand kregen duizenden organisaties politie, belastingdienst en tal van andere controlerende instanties over de vloer om te contro- leren of ze zich op grond van die wet niet hadden moeten laten registreren. Opvallend is dat tot nu toe maar drie organisatie daadwerkelijk aangeklaagd zijn - namelijk: 'Coming Out St. Petersburg', 'Side by Side' en mensenrechtenorganisatie 'Memorial'. Twee van de drie zijn dus LHBT-organsaties.

Als 'Coming Out St. Petersburg' of 'Side by Side' schuldig worden bevonden, dan kunnen zij veroordeeld worden tot het betalen van een boete van maximaal 1 miljoen roebel (€ 25.000,-). Het predicaat 'buitenlandse agent' schaadt het werk van organisaties, want het maakt ze in de ogen van de meeste Russen verdacht, omdat ze deze term vertalen als 'spion van het Westen'.

Het proces tegen 'Coming Out St. Petersburg' is maandag 27 mei begonnen - dat tegen 'Side by Side' ging afgelopen vrijdag al van start. Rechter Oleg Kamaldinov weigerde aanvankelijk om toeschouwers in zijn rechtszaal toe te laten, maar na een protest van de 'Side by Side'-advocaten Dmitri Bartenev en Sergei Goloebok werden alsnog negen personen toegelaten, daaronder journalisten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties. Hun aanwezigheid is van groot belang om er op te kunnen toezien dat de rechtszaak volgens internationale rechtsregels verloopt.

De advocaten van het filmfestival hebben de aantijgingen bestreden en aangedrongen op het seponeren van de aanklacht. Daarna werd de rechts- zaak door de rechter voor twee weken verdaagd om de aanklager de gelegenheid te geven te motiveren waarom 'Side by Side' wordt aangeklaagd. Op 6 juni a.s. wordt de rechtszaak voortgezet.

bronnen: COC.nl / COC Nederland