woensdag 24 april 2013

Amsterdamse roze boekhandel 'Vrolijk' failliet


                     
De enige uitsluitend 'Roze Boekhandel' van Nederland 'Vrolijk' heeft dinsdag faillissement aangevraagd. Dat bevestigde de eigenaar van boekhandel Vrolijk Vincent van der Kaap in een reactie op Facebook.

Het ging al een tijd niet goed met de roze boek- en dvd-winkel van Vincent van der Kaap in hartje Amsterdam. In februari organiseerde hij nog een avond waarop iedereen die het goed voor had met de zaak ideeën kon aandragen. Ook in 2010 zette Vrolijk ook al een actie op touw om aandacht voor de situatie te vragen.

Maar het mocht niet baten. Twee etages tijdschriften, dvd's, romans, jeugdboeken, strips, reisgidsen, fotoboeken, non-fictieboeken, ansicht- kaarten, kalenders en cadeautjes konden niet opboksen tegen de komst van het internet, met downloads en websites als Amazon en Bol.com.

Van der Kaap wil geen reactie geven tot er meer bekend is, maar bevestigde het nieuws afgelopen maandag al in een reactie op Facebook. Fotostripmaker 'Ype' heeft het erover in zijn stripje vandaag.

bron: GayKrant.nl
     

Boekhandel 'Vrolijk' failliet

De homo- en lesbische boek- en dvd-handel Vrolijk aan de Amsterdamse Paleisstraat heeft onlangs faillissement aangevraagd. Op de internetsite van Boekblad.nl bevestigt bedrijfsleider Vincent van der Kaap de aanvraag maar hoopt op een doorstart. De faillissement- aanvraag ligt bij de rechter en onduidelijk is wanneer een curator wordt aangewezen.

Het gaat al lange tijd niet goed met Vrolijk. Bij een publieke brainstormsessie over de toekomst van de winkel in februari liet Van der Kaap al weten dat de speciaalzaak in de huidige opzet nog geen half jaar zou overleven. "We hebben acties ondernomen, maar die hebben tot niets geleid", aldus Van der Kaap tegen Boekblad.nl.

Vrolijk is begin jaren 80 begonnen als service voor de lezers van het toenmalige cultureel-wetenschappelijke tijdschrift Homologie, een homo- en lesbisch blad dat veel wetenschappelijke boeken besprak. In 1984 opende Vrolijk haar eerste winkel in het souterrain van de Amsterdamse Voetboogstraat 7 met als doelstelling: een boekhandel opbouwen 'ter bevordering van wetenschap en cultuur op het gebied van emancipatie van homoseksuelen'.

In 1989 verhuisde Gay & Lesbian Bookshop Vrolijk naar het huidige pand aan de Paleisstraat 135, pal achter het Paleis op de Dam, in het cen- trum van Amsterdam. Daar werd een commercieel goed lopende boekhandel opgebouwd maar de afgelopen tijd moest ondanks de website de verwachte omzet telkens naar beneden worden bijgesteld.

bronnen: GaySite.nl / Boekblad.nl