dinsdag 19 februari 2013

Vijf jaar 'Secret Garden' – Vóór Roze Migranten


Stichting Secret Garden bestaat vijf jaar en probeert sinds 2008 homoseksualiteit bespreekbaar te maken binnen migrantenkringen, om emancipatie van LHBT'ers te vergroten en een veilige omgeving te creëren voor haar doelgroep. Vanuit een werkgroep werd Secret Garden in 2008 een zelfstandige organisatie. De afgelopen vier jaar is de stichting flink gegroeid en biedt haar doelgroep activiteiten en sociale, juridische en psychologische ondersteuning. Op 26 september 2013 viert Secret Garden haar vijfjarige bestaan.

Op dit moment is de stichting druk bezig om veranderingen aan te brengen in haar structuur. Het bestuur was niet echt zichtbaar vanwege privé omstandigheden. Dat gaat veranderen: foto's en achtergrondverhalen komen op de website te staan. Er zijn twee nieuwe bestuursleden bijgekomen, maar meer leden zijn welkom, om de professionalisering te ondersteunen en te versterken. Onder het motto 'Nieuwe Tijd, Nieuwe Generatie' komt er een commissie, waarbij zes mensen van verschillende leeftijd en achtergrond eens in de drie maanden bij elkaar komen om over de activiteiten en de coördinatie van de stichting te praten. Als je geïnteresseerd bent, meld je dan aan en maak een afspraakvoor een persoonlijk gesprek.

Een nieuw jaar, een frisse start. Dat geldt letterlijk voor het kantoor van Secret Garden aan de Oudeschans. Niet alleen de ingang, maar ook de tweede verdieping worden de komende maanden flink onder handen genomen. De huidige website is aan vernieuwing toe. Er komt een nieuwe, eenvoudige website, waarin bezoekers de informatie snel kunnen vinden en gebruik kunnen maken van een paar handige mogelijkheden zoals een nieuwsbrief met een aan/afmeldmogelijkheid, een forum om in contact te komen met anderen, maar ook om een eigen netwerk te creëren. Binnenkort start 'The Secret Garden Club', waar LHBT'ers bij elkaar kunnen komen om gezellig samen te zijn en anderen te ontmoeten . Heb je zelf een idee en/of project, dan kun je daarmee altijd bij Secret Garden terecht.

Via e-mail of telefoon worden deelnemers uitgenodigd om in een kleine groep (maximaal 10 personen) met elkaar van gedachten te wisselen, gevoelens en ervaringen te delen die ze als LHBT'er bezig houden. Dit zal 1x per week in de middag plaatsvinden. Tot slot is er project We Are Free: Vorige jaar organiseerde Secret Garden voor de eerste keer een internationale congres waarbij de focus lag op de politieke agenda om de huidige situatie van migranten LHBT'ers te verbeteren. De doelgroep gaf na afloop aan dat ze meer interactieve gesprekken willen met ervaren LHBT'ers, deskundigen en Imams die meer over homoseksualiteit kunnen vertellen. Er worden nieuwe activisten en organisaties uit het buitenland uitgenodigd om eraan deel te nemen. Secret Garden biet alleen workshops, discussies en debatten aan, zodat er meer ruimte voor de doelgroep is om ervaringen met anderen uit te wisselen. Tips zijn welkom, net als meedoen aan dit project.

bron: Gay.blog.nl