woensdag 20 februari 2013

GayKrant op rand van faillissement. "Aandelenverkoop moet bedrijf redden" ‼


De GayKrant, met het hoofdkantoor in Best, staat op de rand van faillissement. De recessie en teruglopende advertentie-inkomsten zorgen ervoor dat het tijdschrift voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen grote financiële problemen heeft.

De krant kampt ook met een belastingschuld van 150.000 euro door financieel wanbeleid van een medewerker. Om de GayKrant te redden is drie ton nodig. De hoofdredactie heeft een brief gestuurd naar lezers, relaties en klanten met de vraag of ze aandelen willen kopen van het bedrijf.

5000 of 250 euro
Voor 5000 euro kopen belangstellenden een aandeel. Daarmee krijgen ze invloed op het tijdschrift. Ook zijn er aandelen voor 250 euro per stuk waarmee je het werk van de GayKrant ondersteunt.

Henk Krol, oprichter van de GayKrant, maakte maandag bekend dat hij zijn aandelen in de Gay Krant belangeloos overdoet aan de stichting Vrienden van de GayKrant. Hij deed dat omdat hij nu fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer is. Krol was de enige aandeelhouder. Zijn aandelen worden nu dus door de stichting verkocht aan belangstellenden.

Het blad verschijnt iedere drie weken en heeft een oplage van 20.000 stuks. Er werken negen mensen.

bron: Omroep Brabant
   

GayKrant in financiële nood

De GayKrant verkeert in acute liquiditeitsproblemen, zo meldt de hoofdredactie in een brandbrief aan lezers en relaties.

Ze vraagt hen het tijdschrift voor homo's en lesbiennes te steunen door aandelen te kopen. 'Het abonnee-aantal van circa vijftienduizend is al jaren stabiel. Maar de advertentie-inkomsten zijn sinds het begin van de crisis fors gedaald. In het afgelopen jaar is dat steeds nadrukkelijker voelbaar geworden. We hebben al op alle fronten bezuinigd. Elk fatsoenlijk bedrijf gaat natuurlijk eerst bij zichzelf te rade, alvorens zo'n aandelenoffensief te beginnen", aldus hoofdredacteur Hans van Velde (58) van het tijdschrift. In totaal telt het blad aan de Randweg in Best negen werknemers.

Een aantal gegadigden heeft zich al gemeld om aandelen te kopen, aldus Van Velde. "Veel abonnees waarderen ons blad en onze website niet alleen vanwege de berichtgeving, maar ook om de inzet voor homo-emancipatie van de hiermee verbonden stichting. Zo hebben wij jarenlang gebuffeld voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes. Wij hopen dat zij ons nu financieel willen steunen."

Volgens de hoofdredactie liggen er diverse plannen klaar om in de toekomst 'strijdbaar te overleven'. 'Maar dat neemt niet weg dat het bedrijf momenteel in acute liquiditeitsproblemen verkeert, waardoor er naar resolute oplossingen moet worden gezocht.'

Een half jaar geleden vertrok oprichter Henk Krol al uit de hoofdredactie van het tijdschrift. Afgelopen week werd bekend dat hij ook zijn 'aandelen' van de hand doet. Als reden werd gegeven dat lid zijn van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van een politieke partij niet langer samenging met het verbonden zijn aan de GayKrant. Naar nu blijkt is de opbrengst van die aandelen ook hard nodig om zijn 'geesteskind' overeind te houden.

Het stichtingsbestuur van de SVGK zal het uitgeven van aandelen aan belangstellenden begeleiden. Er zijn 'serieuze' A-aandelen' voor 5000 euro per stuk en 'B-aandelen' voor 250 euro per stuk. De A-aandelen geven recht op dividend en de bezitters ervan hebben stemrecht in en mede-invloed op het bedrijf. Tot de middelen van het bedrijf behoort een kantoorcomplex met slechts een geringe hypothecaire schuld, aldus de hoofdredactie. De B-aandelen zijn vooral bedoeld om het werk van de GayKrant en de SVGK te ondersteunen.

bron: Eindhovens Dagblad