woensdag 20 februari 2013

Asscher: Immigrant moet Homorechten erkennen


Immigranten moeten via een contract de normen en waarden van Nederland, ook op het gebied van homoseksualiteit, erkennen en er hun handtekening onder zetten. Dat zegt vice-premier en minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher vandaag in de Volkskrant.

Iedereen uit een ander land die zich inschrijft in een Nederlandse gemeente moet voortaan een participatiecontract tekenen. Daarmee onder- schrijven nieuwkomers de Nederlandse grondrechten en de rechtsstaat. Het gaat ook om migranten uit de Europese Unie, de Antillen en Turkije, die geen inburgeringsexamen hoeven te doen.

De bewindsman wil een 'hartelijk en liefdevol' maar ook 'streng en duidelijk' integratiebeleid. Daarbij hoort in zijn ogen dat immigranten zich beter bewust zijn van de normen en waarden die gelden in het land waar zij wonen en werken.

"We betalen anders een enorme prijs voor vrijblijvendheid", zegt Asscher. "De culturele integratie hapert, er is zelfs sprake van achteruitgang in de manier waarop wordt aangekeken tegen homoseksualiteit, tegen joden, tegen vrouwen. We moeten duidelijker maken wat dit land zo ge- weldig maakt: de vrijheid jezelf te zijn."

bronnen: GayKrant.nl / De Volkskrant